DSVM neće učestvovati na izborima za Nacionalni savet

08 Sep 2014

DSVM neće da igra ulogu opozicije njegovog veličanstva

DSVM neće učestvovati na izborima za Nacionalni savet

Demokratska stranka vojvođanskih Mađara (DSVM) neće učestvovati na izborima za Nacionalni savet Mađara jer se “rezultati unapred znaju”.

DSVM je u saopštenju za javnost ocenio da je Nacionalni savet Mađara u prethodnom periodu pokazao da nije sposoban da ostvari interese vojvođanskih Mađara.

“Ne želimo da učestvujemo na izborima za ovaj nacionalni savet, jer se rezultati unapred znaju. DSVM neće da igra ulogu opozicije njegovog veličanstva”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da su uz pomoć Nacionalnog saveta Mađara u prethodnom periodu ojačani “duh i praksa etnokratskog jednopartijskog sistema”.

Ocenjuje se da bi učešćem na tim izborima DSVM doprineo stvaranju iluzije da je sve u redu sa položajem Mađara, iako “vidljivo ništa nije u redu”.

Ta stranka je navela da se Mađari ubrzano iseljavaju iz Vojvodine, da je sve manje mađarske dece u školama, i optužio Savez vojvođanskih Mađara (SVM) da povodom toga nije podigao glas, kao što se nije bunio ni protiv prodaje vojvođanskog plodnog zemljišta strancima.

DSVM je kritikovao Vladu Srbije jer još uvek nije stavila van snage uredbu o kolektivnoj krivici Mađara, što je jedna od prepreka za rehabilitaciju i restituciju Mađara, koji su 1944. i 1945. godine ubijeni ili su poslati u logore, a imovina im je oduzeta.

Za izbore za Nacionalni savet Mađara, koji će biti održani 26. oktobra, SVM se prijavio na listi “Mađarska sloga”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!