DSVM i DZVM zajedno na pokrajinske izbore, otvoreni za saradnju i s drugima

16 jan 2016

Otvoreni i za koalicije na lokalu

Demokratska stranka vojvođanskih Mađara (DSVM) i Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM) dogovorili su se da izađu u koaliciji na pokrajinske izbore i naveli da su otvoreni za saradnju i s drugima, saopšteno je nakon njihovog sastanka.

Oni su ocenili da je „vredno pažnje“ to što je Savez vojvođanskih Mađara (SVM) omogućio svojim lokalnim odborima da razmatraju s kim bi na lokalnim izborima mogli da prave koalicije, navodi se u saopštenju nakon sastanka predsenika DSVM i DZVM, Bele Čorbe i Arona Čonke.

Predsednik SVM-a Ištvan Pastor pozvao je predstavnike tri stranke vojvođanskih Mađara na sastanak o mogućnostima saradnje, koji treba da se održi u ponedeljak u Subotici.

Pastor je poziv uputio predsednicima DSVM, DZVM i predsedniku Stranke mađarskog jedinstva Zoltanu Smiešku.

Poziv je upućen predsednicima stranaka Mađara u Vojvodini koji ne zastupaju ekstremističke ideje, naveo je SVM u saopštenju za javnost.

Prethodno je predsednik DSVM-a Bela Čorba uputio pismo DZVM-u i SVM-u na razgovore o mogućnosti formiranja Mađarske koalicije. Takva koalicija ove tri stranke postojala je na izborima 2008. godine.

Na te razgovore se odazvao DZVM, dok je SVM saopštio da će na izborima nastupiti samostalno, ali da je otvoren za koalicije na lokalnom nivou.

Predstavnici DZVM-a su razgovarali o mogućnostima saradnje i sa predstavnicima nevladine organizacije Mađarski pokret.

Mađarski pokret je nevladina organizacija koju su osnovali bivši predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec i bivši potpredsednik SVM-a i republički poslanik Laslo Varga, nezadovoljni načinom na koji Ištvan Pastor vodi SVM.

Tamaš Korhec je juče izjavio da će Mađarski pokret izaći na izbore, a da će način na koji će to uraditi u različitim sredinama, zavisiti od lokalnih inicijativa i raspoloženja građana.

Korhec je rekao da je inicijalni poziv za saradnju upućen i drugim manjim mađarskim strankama kao što je DSVM i dodao da je Mađarski pokret dobio poziv na razgovore i od Demokratske stranke, a razgovori će biti obavljeni i sa drugim lokalnim organizacijama i strankama koje nemaju nacionalni predznak.

On je naveo i da je mogući kandidat za mesto gradonačelnika u Subotici sadašnji gradonačelnik Jene Maglai, koji je jedan od osnivača Mađarskog pokreta, ali i visoki funkcioner SVM-a.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!