DS: Vučević najavljuje rušenje Spensa po nalogu svojih poslodavaca

25 avg 2018

"Mnogo važnije i korisnije bi bilo za građane da sruše korumpiranu gradsku vlast"

Gradski odbor Demokratske stranek (DS) iz Novog Sada najoštrije je kritikovao gradonačelnika tog grada Miloša Vučevića zbog predloga da se sruši Sportski i poslovni centar „Vojvodina“, popularni Spens, i na njegovom mestu napravi manji centar, ocenivši da iza takvih najava stoje interesi krupnog kapitala povezanog s vlašću.

„Vučevića na takav korak podstiču i njegovi poslodavci iz sfere krupnog kapitala kojim i Srpska napredna stranka i gradski organi vlasti služe kao servis putem kojeg sklanjaju pravne i urbanističke prepreke za svoje poslovne poduhvate. Svi oni u skupom rušenju starog i izgradnji novog centra vide šansu za dobru zaradu i svima se sada žuri da započnu taj unosan posao o trošku svih Novosađana jer Miloš Vučević i njegova do srži korumpirana stranka ulaze u drugi deo svog poslednjeg mandata na čelu Novog Sada“, upozorio je novosadski DS u saopštenju za javnost.

DS navodi da je posle šest godina naprednjačke vlasti u Novom Sadu taj poslovno-sportski kompleks „toliko oronuo i obezvređen“, zbog čega gradska vlast veruje da će javnost bez jačeg otpora prihvatiti rušenje jednog od simbola Novog Sada kao jedino preostalo rešenje.

U saopštenju se podseća da je odbornička grupa Demokratske stranke u Skupštini grada u svakoj skupštinskoj raspravi o poslovanju Javnog preduzeća SPC „Vojvodina“ u poslednjih šest godina ukazivala na to „da se to preduzeće namerno uništava„.

Dodaje se da je prošle godine iz gradskog budžeta samo u jednoj „tranši“ isplaćeno 400 miliona dinara sa obrazloženjem da će se na taj način konačno pokriti dugovi, da bi se ispostavilo kako je u tom preduzeću prošla godina završena s gubitkom od preko 300 miliona dinara, dok gubitak u ovoj godini već sada iznosi još 350 miliona.

„Nemoćnom da u takvoj situaciji smisli novo obećanje, a pritisnutom od strane svojih nalogodavaca da se konačno krene u realizaciju dugo pripremanog posla, Vučeviću nije prostalo ništa drugo osim da predloži rušenje Spensa kao jedini izlaz. Nema Spensa, nema ni problema, dosetio se kolovođa najgore gradske vlasti u novijoj istoriji Novog Sada„, ocenjuje se u saopštenju.

Demokrate su Vučevića optužile da je „umišljeni vlastrodržac koji se ponaša kao da je čitav Novi Sad njegova prćija po kojoj sa svojim poslodavcima može da ruši i gradi šta god mu padne na pamet„. Poručuju da Spens nije komercijalni objekat već sportski kompleks od najvećeg društvenog značaja, u kojem svakodnevno trenira na hiljade Novosađana svih uzrasta i u koji gradska zajednica ulaže zato što ga građani koriste.

„Ne može o rušenju da govori neko ko je šest godina glumio kako reorganizuje i racionalizuje poslovanje, smanjuju troškove i obnavlja kompleks Spensa pre nego što položi račune za sve one silne milione koje je u međuvremenu izvukao iz gradskog budžeta kako bi tobože spasio i obnovio simbol grada. Ne može o rušenju da priča onaj koji nije ni pokušao da popravi krov koji prokišnjava kao sito i čiji nesposobni direktori za šest godina nisu smanjili bar gubitke na vodovodnoj mreži koji, prema proceni stručnjaka iz JKP Vodovod i kanalizacija, u pojedinim mesecima koštaju čak dva miliona dinara. Ne može nas tržišnim zakonima učiti neko ko je mimo svake poslovne i urbanističke logike omogućio da se odmah pored Spensa sagradi džinovski tržni centar sa kojim u konkurenciji neće moći da opstanu ni slični centri u privatnom vlasništvu, a kamoli devastirano javno preduzeće se nesposobnim naprednjačkim direktorima koji za šest godina nisu bili u stanju da otkriju ni gde je šuplja obična vodovodna cev“. dodaje se u saopštenju.

DS je poručio da je zato „za sve one koji vole Novi Sad mnogo važnije i korisnije da sruše korumpiranu gradsku vlast, nego da sruše Spens“, ocenivši da bi to donelo mnogo veću uštedu za budžet Novog Sada i sve Novosađane.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!