DS vratila ceo kredit Razvojnoj banci

08 apr 2015

Kako je SNS finansirala kampanju?

Demokratska stranka saopštila je danas da je vratila celokupan iznos kredita Razvojnoj banci Vojvodine u stečaju, kao i da je za nezakonito obračunate kamate tužila banku.

Kako se navodi u saopštenju demokrata, ugovor o kratkoročnom dinarskom kreditu zaključen je u junu 2012. godine, a kredit u iznosu od 360 miliona dinara odobren je na period od šest meseci, sa jednokratnim vraćanjem i godišnjom kamatom 16.8 odsto što, kako kažu, svakako nisu povoljni uslovi.

Demokrate ističu da je obezbeđenje vraćanja kredita dato garancijom lične imovine članova, deviznih novčanih depozita i hipotekama na nepokretnostima u vlasništvu članova stranke.

„U januaru 2014. godine ukupna uplata DS iznosila je 402.060.612,61 dinara i tada je DS otplatila glavnicu kredita i kreditne kamate u celosti, a zatezne kamate su plaćane isplatom rata, jer su uključene u osnovicu kredita po Aneksu I. Banka protivzakonito potražuje kamate u iznosu 43 miliona dinara i za taj iznos DS je tužila banku u stečaju“, navodi se u saopštenju DS.

Demokrate dodaju da bi bilo zanimljivo čuti kako je SNS finansirala kampanju, od kojih banka i pod kojim uslovima je dobijala kredite, kao i „zašto je propala Univerzal banka koju su vodili kadrovi SNS, ubrzo nakon što je SNS uzela dva kredita za kampanju upravo od ove banke“.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!