DS: Vlast u Novom Sadu pokušava da zavede diktaturu

04 Oct 2016

Opozicionim odbornicima po deset sekundi za raspravu

Opoziciona Demokratska stranka (DS) optužila je danas predsednika Skupštine grada Novog Sada Zdravka Jelušića da je predložio usvajanje neustavnog i nezakonitog Poslovnika o radu lokalnog parlamenta, koji predstavlja “otvoreni put u diktaturu” jer želi da ućutka opozicione odbornike.

“Novi poslovnik je otvoreni put u diktaturu u kojoj će prava i slobode opozicionih odbornika u Skupštini Novog Sada biti manja nego što su ih imali opozicioni poslanici u nemačkom parlamentu za vreme nacista”, ocenio je DS u saopštenju za javnost.

Ta stranka je navela da se u Jelušićevom predlogu novog Poslovnika značajno umanjuje vreme za raspravu, pa bi opozicioni odbornici zbog uobičajnog spajanja tačaka dnevnog reda na raspolaganju imali jedva desetak sekundi da govore o pojedinim temama.

“Još je bizarniji Jelušićev predlog da se ubuduće u vreme za raspravu, prvi put u istoriji parlamentarizma, računaju i replike i ukazivanje na povrede poslovnika. Tako odbornik koji iskoristi svoje pravo da diskutuje o nekoj tački dnevnog reda posle neće imati pravo nikome da replicira niti će moći da ukazuje na greške u vodjenju sednice, kojima je predsedavajući inače veoma sklon”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Jelušić “čak osmislio” i mehanizam na osnovu kojeg gradski parlament uopšte neće raspravljati o amandmanima podnetim na predložene odluke.

“Skandalozan predlog Poslovnika je očigledno sačinjen uz podršku gradonačelnika Miloša Vučevića koji je, da nesreća bude veća, pravnik po struci”, piše u saopštenju.

DS je najavio da će će pokrenuti različite zakonske i političke inicijative pred domaćim i medjunarodnim sudovima i institucijama, ukolio gradske vlasti predvodjene Srpskom naprednom strankom usvoje ovaj poslovnik.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!