DS: U Pećincima na delu kupovina glasova za lokalne izbore

03 dec 2017

"Izostanak reakcije policije značiće da je vrh republičke vlasti direktni inspirator i nalogodavac"

Opštinski odbor Demokratske stranke (DS) u Pećincima pozvao je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova da u vezi sa informacijama o „kupovini glasova“ za predstojeće lokalne izbore u toj opštini 24. decembra, „zaštiti zakonitost izbornog procesa i spreči bezakonje i predizborne mahinacije“.

Navodeći da od stanovnika opštine Pećinci svakodnevno dobija informacije o „kupovini glasova“, DS je saopštio i da su žalbe koje se odnose na „kupovinu glasova“ dolazile i od zaposlenih u javnoj upravi opštine, koji su tvrdili da se od njih traži da „za vladajuću stranku (Srpska napredna stranka) obezbede kapilarne glasove“.

„O sličnim pritiscima govorili su i zaposleni u pojedinim privatnim preduzećima, čiji su poslodavci aktivni učesnici predizborne kampanje“, piše u saopštenju.

Odbor Demokratske stranke je naveo i da su mu dostavljene fotografije sa sadržajem paketa koji su namenjeni najsiromašnijim građanima u Pećincima i drugim naseljenim mestima u toj opštini.

„Pozivamo ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića da u skladu sa proklamovanim načelima borbe protiv korupcije i kriminala omogući policiji da zaštiti zakonitost izbornog procesa i spreči bezakonje i predizborne mahinacije o kojim se već danima govori u Pećincima“, apeluje se u saopštenju.

DS je upozorio da ima saznanja i o tome da je Opštinska izborna komisija dostavila Srpskoj naprednoj stranci kao vladajućoj stranci u opštini, spisak građana koji su svojim potpisima podržali opozicionu Demokratsku stranku.

„Lokalna policija nesumnjivo već sada ima saznanja o nezakonitim predizbornim radnjama, ali se ne usuđuje da bilo šta preduzme bez naloga iz MUP-a“, stoji u saopštenju.

DS je upozorio i da će izostanak reakcije policije značiti da „vrh republičke vlasti nije samo zaštitnik predizbornog nasilja i bezakonja, već direktni inspirator i nalogodavac“.

Odlukom Vlade Srbije, u opštini Pećinci raspuštena je Skupština opštine i obrazovan Privremeni organ, koji će do 24. decembra, odnosno do lokalnih izbora obavljati sve poslove iz nadležnosti skupštine i izvršnih organa opštine Pećinci.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!