DS: Srbija u mraku nasilja i gušenja sloboda

10 dec 2017

"Ljudska prava - san koji nam ova i ovakva vlast ubrzano ubija"

Demokratska stranka (DS) saopštila je danas da je Srbija ove godine dočekala Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembar, okružena mrakom strašnih iskustava partnerskog, porodičnog i vršnjačkog nasilja.

„Gušene i ugušene medijske slobode postaju sastavni deo života u Srbiji, a ljudska prava i dostojanstvo svakog čoveka san koji nam ova i ovakva vlast ubrzano ubija“, ocenjeno je u saopštenju DS povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

Ta stranka, kako je navela, najoštrije osuđuje način vladavine Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića.

Prema navodima DS ta vlast podrazumeva i „suspenzije prava, suspenzije zakonodavne i sudske vlasti, pritiske na sudije i tužioce, milionske naknade koje se isplaćuju za neosnovan pritvor, pritiske na medije, ali i zdravstvo i obrazovanje, verbalno nasilje, fizičke pritiske i obračune, zvaničnike koji po izjavama njihovih bivših partnera preko veze oduzimaju decu nakon razvoda, vole novinarke koje lako kleknu ili ne rasvetle sve okolnosti oko smrti heroja iz helikoptera“.

Navodi se i da je u Srbiji nemaština, da je „život prosečnog zatvorenika pristojniji od života velikog broja penzionera“, i ističe da je dan ljudskih prava, prava opomena da „smo dostojni pristojnog života i elementarnog poštovanja i da niko nema prava da nam to oduzme“.

Iz DS podsetili su i na prvi član Opšte povelje o ljudskim pravima u kom se navodi da su „svi ljudi rođeni slobodni, sa jednakim dostojanstvom i pravima“ i da ta stranka neće odustati od ideje da se to neotuđivo pravo vrati građanima Srbije.

(Beta)

 

Podelite ovu stranicu!