DS: REM politički pristrasan i zavisan od režima

14 mar 2017

"Pokrenuti proceduru za razrešenje predsednika i članove Saveta REM-a"

Demokratska stranka (DS) ocenila je danas da je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) politički pristrasno i zavisno od režima i najavila da će zato pokrenuti postupak za razrešenje predsednika i članova Saveta REM-a.

Ta stranka je saopštila da navodi da REM ima nameru da utiče na pozicioniranje televizije N1 u programskoj shemi, predstavljaju poslednje u nizu kršenje principa njegovog delovanja kao nezavisnog regulatornog tela.

DS je u saopštenju dodao da je to i „očigledan dokaz da režim želi da stavi sve nezavisne institucije u zemlji pod kontrolu“.

Podseća se da je osnovni zadatak REM-a da obezbedi pluralizam sadržaja i slobodnog izražavanja mišljenja na medijskoj sceni i ocenjuje da zato “zapanjuje stav REM-a da neće pratiti izbore“.

DS je naveo da REM „pokušava da uskrati medijski prostor, na kome mogu da se čuju različita mišljenja i na kome su po istraživanjima ujednačeno predstavljeni svi predsednički kandidati“.

Najavljeno je da će poslanici DS-a u Skupštini Srbije pokrenuti proceduru za razrešenje predsednika i članove Saveta REM-a, jer je „odlučio da se ne bavi svojim poslom monitoringa predizborne kampanje“.

DS je dodao da je REM to odlučio, iako je softver za monitoring kupljen još prošle godine.

Ta stranka smatra i da REM „još jednom, svojim radom pokazuje političku pristrasnost i zavisnost od režima“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!