- Autonomija - https://www.autonomija.info -

DS: Prekršajni postupak protiv Inicijative je uvreda za građane Srbije

Demokratska stranka (DS) smatra da je pokretanje prekršajnog postupka protiv aktivista Inicijative mladih za ljudska prava zbog protesta na tribini Srpske napredne stranke u Beški uvreda za građane Srbije.

„Država ovim činom šalje jasnu poruku da staje na stranu ratnih zločinaca koji se pojavljuju na skupovima vladajuće stranke i njihovih promotera umesto na stranu mladih ljudi koji su mirno iskazivali svoj stav protiv promovisanja ratnih zločinaca“, navodi DS.

Prema oceni DS, desničarske grupe i ekstremisti, zajedno sa ratnim zločincima, postali su deo vladajuće elite i sede u ministartsvima i vladinim kancelarijama, dok se država obračunava sa jednom od retkih hrabrih organizacija koja se bavi ljudskim pravima.

U saopštenju, DS je pozvala sve građane na solidarnost sa aktivistima Inicijative kao i na jasnu osudu rastućeg talasa nasilja, ksenofobije i nacionalizma koje preti da potopi čitavo društvo.

Demokratska stranka dodaje da pruža podršku naporima Inicijative mladih za ljudska prava i sav posao koji su uradili u prethodnim godinama na pomirenju i suočavanju sa prošlošću.

Sredinom januara, na tribinu Srpske napradne stranke u Beški, na kojoj je govorio haški osuđenik Veselin Šljivančanin i došlo je do incidenta u kome su povređeni članovi Incijative mladih za ljudska prva kada ih je napala grupa prisutnih.

Tribina koju je organizovala SNS prekinuta je kada je Šljivančanin počeo da govori, i kada su aktivisti Inicijative izašli ispred stola i razvili transparent na kojem je pisalo: „Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama“.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!