DS: Pokušaj revizije istorije u Skupštini Novog Sada

30 avg 2018

"Odbornici vladajuće većine debatu pretvorili u prizemnu kafansku raspravu u kojoj su izjednačili krivce i žrtve"

Novosadski odbor Demokratske stranke (DS) saopštio je danas da su odbornici te stranke napustili sednicu gradske Skupštine na kojoj se raspravljalo o podizanju spomen-obeležja „Svim nevinim žrtvama 1944/45 godine“ jer se po navodima DS-a, dogodio istorijski revizionizam i izjednačavanje krivaca i žrtava.

„Debatu na temu streljanja posle oslobođenja Novog Sada od okupacije u Drugom svetskom ratu odbornici vladajuće većine pretvorili su u prizemnu kafansku raspravu u kojoj su izjednačili krivce i žrtve, fašiste i antifašiste, kolaboracioniste i borce protiv okupatora“, ocenio je DS.

Oni su optužili vladajuću većinu u Skupštini Novog Sada, predvođenu Srpskom naprednom strankom (SNS), za pokušaj revizije istorije na jučeranjoj sednici i pozvali je na odgovornost zbog tih dešavanja.

„Samoproglašena komunalna koalicija koja upravlja Novim Sadom podmetnula je gradskom parlamentu kontroverznu odluku o podizanju spomenika svim nevinim žrtvama 1944/45 godine o kojoj se ni sami među sobom nisu usaglasili, kako u pogledu razloga zbog kojih se to čini, tako i u pogledu cilja“, ocenio je DS.

U saopštenju se dodaje da postoji potreba da se na primeren način postavi obeležje nevinim žrtvama, ali „bez izmene nacionalne istorije i diskriminacije žrtava po naciji, veri i ideologiji kojoj su pripadali“.

Sednica Skupštine Novog Sada, u kojoj većinu čine Srpska napredna stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Socijalistička partija Srbije (SPS) i Savez vojvođanskih Mađara (SVM), sinoć je prekinuta nakon što je odbornik Pokreta obnove kraljevine Srbije (POKS) Saša Novaković izašao za govornicu sa šajkačom i četničkom kokardom na glavi i izjavio da su komunizam i fašizam isto.

On je to izjavio tokom rasprave o inicijativi Saveza vojvođanskih Mađara da se u Novom Sadu podigne spomenik „nevinim žrtvama“ iz perioda 1944/45. godine, čemu su se tokom sednice protivili odbornici opozicije iz DS, Dosta je bilo i Srpske radikalne stranke (SRS), ali i LSV i Socijalističke partije Srbije (SPS) iz vladajuće koalicije.

Odbornici LSV-a, SRS-a i DS-a su osudili istup odbornika POKS-a, navodeći da ne mogu da se izjednačavaju komunizam i fašizam i da je u Skupštini Novog Sada na delu pokušaj revizije istorije.

Odbornici SPS-a su demonstrativno napustili salu, a posle glasanja isto su učinili i odbornici DS-a.

Iz vladajuće Srpske napredne stranke niko se nije oglašavao po toj tački dnevnog reda.

Odluka je usvojena tesnom većinom od 41 glasa odbornika SNS-a, POKS-a i SVM-a.

(Autonomija, Beta)

Podelite ovu stranicu!