DS: Otpuštanja u javnom sektoru po stranačkoj pripadnosti

10 jan 2016

DS nudi besplatnu pravnu pomoć svima čija radna i ljudska prava budu prekršena u procesu racionalizacije

Novosadski odbor Demokratske stranke (DS) upozorio je danas da će najavljeno otpuštanje viška radnika u javnom sektoru dovesti u težak položaj radnike u gradskoj upravi, kojima preti opasnost da postanu žrtve segregacije po partijskom principu koju sprovodi gradska vlast predvođena Srpskom naprednom strankom (SNS).

DS je u saopštenju navela da je zaposlenima u javnim preduzećima i gradskoj upravi u Novom Sadu potrebna pomoć društvene zajednice, jer već mesecima rade pod pritiscima i pretnjama gubitkom posla.

„Gradska vlast u Novom Sadu detaljno je razradila mehanizam po kojem će ispuniti nametnutu obavezu za otpuštanjem viška radnika i pri tom u javnim službama i institucijama zadržati svoje partijske aktiviste, koje je sama zaposlila i koji bi, po svim objektivnim kriterijumima, morali biti prvi na spisku prekobrojnih“, piše u saopštenju novosadske DS.

U njemu se dodaje da prvi korak u procesu otpuštanja predstavlja nova preraspodela radnih zadataka u kojoj se aktivisti vladajuće stranke raspoređuju na radna mesta koja su ključna za proces rada i koja zato ne mogu biti ugašena, dok se radnici koje vladajuća stranka ne štiti raspoređuju na sporedne, često i nepostojeće, poslove, kako bi u drugom koraku lako bili proglašeni za tehnološki višak i otpušteni.

DS je navela i da je opisani metod „racionalizacije“ već uspešno testiran u Policijskoj upravi Novi Sad, o čemu je porodica policajca Danijela Lučića, koji je u, kako se ocenjuje, fingiranom postupku preraspodele radnih zadataka ostao bez posla, govorila i pred televizijskim kamerama.

„Lučićev slučaj, u kojem je taj školovani policajac bio nateran da prihvati novo radno mesto koje je posle tačno 16 dana proglašeno za nepotrebno i jednostavno ugašeno, predstavlja obrazac po kojem gradska vlast pokušava da se ‘reši’ viška radnika i pri tom sačuva svoje partijske jurišnike koje je u međuvremenu uhlebila u gradskoj upravi i preduzećima“, istakle su demokrate.

U saopštenju se navodi i da će ta stranka pružiti besplatnu pravnu pomoć svim zaposlenim u gradskoj upravi i javnim preduzećima čija radna i ljudska prava budu prekršena u započetom postupku otpuštanja „viška radnika“ u javnom sektoru.

DS je poručila da su prostorije Gradskog odbora te stranke u Ulici vojvođanskih brigada 24 otvorene svakog radnog dana od 10 do 20 časova, a sastanak s pravnim timom zaposleni kojima se preti otkazom mogu zakazati i putem telefona na broj 423 371.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!