DS: Nikolićev potpis završni čin otimanja zemlje

05 jan 2016

DS zahteva od Pokrajinske vlade da zaštiti poljoprivrednike u Vojvodini

Potpisivanje ukaza o proglašenju Zakona o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu od strane predsednika Srbije Tomislava Nikolića predstavlja samo završni čin skandaloznog otimanja zemlje paorima i poljoprivrednicima u Vojvodini, potvrda nebrige današnje vlasti o građanima Srbije i vrhunac bahatosti političara koji smatraju da su gospodari ljudskih sudbina, saopštio je danas pokrajinski odbor Demokratske stranke (DS).

U saopštenju te stranke se ocenjuje da predložen zakon ostavlja hiljade porodica bez egzistencije i sposobnosti da vraćaju kredite za poljoprivrednu mehanizaciju, žitelje čitavih sela  u Vojvodini bez mogućnosti da koriste zemlju u svojoj okolini i potpuno ih dovodi u zavisnost od tajkuna i stranih investitora, koji će zakupiti zemlju u narednih trideset godina.

Vojvođanske demokrate su upitale kakva je savest onih koji su u Skupštini Srbije glasali za usvajanje tog zakona, iako su bili svesni njegovih posledica, kao i da li su svesni kakvu su novogodišnju čestitku poslali vojvođanskim poljoprivrednicima.

„Ovakvo ponašanje Vlade Srbije i poslanika vladajućih stranaka u Skupštini Srbije i donošenje ovako štetnog zakona predstavlja izrugivanje demokratiji i potpuno ignorisanje volje ogromnog broja zemljoradnika koji su danima protestovali i na dostojanstven način ukazivali na štetu koju im ovaj Zakon nanosi“, ocenjuje se u saopštenju DS.

Ta stranka je dodala i da je, usvajanjem zakona, naneta i nenadoknadiva šteta poljoprivrednicima u Vojvodini, kojima je, kako se navodi, poslata poruka da su građani drugog reda i da je državi svaki strani investitor važniji od njih.

DS je poručila da će i dalje podržavati vojvođanske paore i učestvovati u svim njihovim aktivnostima na sprečavanju realizacije spornog zakona, uključujući proteste, pokretanje postupka za ocenu ustavnosti pred Ustavnim sudom i podršku akciji prikupljanja potpisa za referendum o zaštiti poljoprivrednika.

„Zahtevamo i od Pokrajinske vlade da, shodno svojim nadležnostima, preduzme sve mere radi zaštite poljoprivrednika u Vojvodini“, poručuje se u saopštenju vojvođanske DS.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!