DS: Nebojša Stefanović odvaja Vojvodinu od Srbije

20 jan 2016

"Postojanje pokrajinske policije doprinosilo znatno većoj bezbednosti nego što je danas"

Pokrajinski odbor Demokratske stranke (DS) optužio je danas ministra policije Nebojšu Stefanovića da izjavom da “nikakve vojvođanske policije nikada neće biti” odvaja Vojvodinu od Srbije.

“Odakle ministru Stefanoviću pravo da na ovaj način deli Vojvodinu od Srbije, tvrdeći da vojvođanska policija nije i srpska policija? Kakvu poruku šalje takvim strahom i takvim odijumom prema svemu što ima predznak vojvođanskog?”, naveo je DS u saopštenju za javnost.

Ta stranka je dodala da je Stefanović takvu izjavu dao, iako mu je prethodno bilo objašnjeno da se radi o zahtevu za osnivanje organizacione jedinice za Vojvodinu u okviru decentralizacije sistema javne bezbednosti Srbije, kroz osnivanje regionalnih policijskih uprava.

“Činjenica da se ovakav zahtev postavlja zbog pozitivnih iskustava iz prošlosti, kada je postojanje pokrajinske policije doprinosilo znatno većoj bezbednosti nego što je danas, njemu ne znači ništa, jer je animozitet prema svemu što je vojvođansko jači od svega”, ocenjuje se u saopštenju.

DS je optužio Stefanovića da u svakom svom obraćanju mnogo više deluje kao funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) nego kao ministar unutrašnjih poslova.

Ocenili su da je Stefanovićevo ponašanje u skladu sa delovanjem poslanika SNS-a, koji su glasali za ukidanje nadležnosti Pokrajine, za gašenje Elektrovojvodine, za Zakon o poljoprivrednom zemljištu, protiv mogućnosti da mladi u Vojvodini polažu prijemne ispite na maternjem jeziku.

“To najbolje govori zašto SNS još uvek nema program za Vojvodinu i kakvu Vojvodinu zapravo ta stranka želi”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!