DS ne popušta, odluka na SVM-u

18 Jan 2010

Ako rukovodstvo Saveza vojvođanskih Mađara na današnjoj sednici Skupštine Subotice ne ustukne pred zahtevima K…

subotica1.jpgAko rukovodstvo Saveza vojvođanskih Mađara na današnjoj sednici Skupštine Subotice ne ustukne pred zahtevima Koalicije „Za evropsku Suboticu“, SVM će se od uvođenja višestranačja, a tome je ciglih dve decenije, prvi put u ovom gradu – gde mađarsko stanovništvo s oko 40 odsto čini relativnu većinu – naći u ulozi opozicije. U izjavi za „Dnevnik“ subotički gradonačelnik Saša Vučinić jasno je stavio do znanja da Koalicija „Za evropsku Suboticu“ na današnjoj sednici Skupštine grada neće ni za slovo odstupiti od materijala koji će se naći pred odbornicima. Drugim rečima, to znači da će sastav Gradskog veća, a to je ono što Savez vojvođanskih Mađara najviše boli, biti smanjen za dva člana. Gradonačelnik nije, međutim, hteo da potvrdi ono što se uveliko priča i po kabinetima unutar same lokalne samouprave i među novinarima: da će uskoro kadrovi SVM-a, dosadašnja članica Gradskog veća zadužena za kulturu Ildiko Lovaš, kao i dr Đula Ladocki, kojem je (bio) poveren resor međunarodne i regionalne saradnje, morati da potraže novo radno mesto izvan Gradske kuće.
Na pitanje zna li da je predsednik Skupštine grada Jene Maglai najavio izlazak SVM-a iz vlasti kao mogućnost ukoliko Koalicija „Za evropsku Suboticu“ bude istrajna u svojim današnjim namerama, Saša Vučinić je odgovorio: „Meni ništa nije najavio“, a na pitanje šta će se dogoditi ukoliko se to i ostvari, rekao: „Ništa, videćemo onda kada izađu“!
Vučinić kaže da tokom poslednjeg odlaska u Beograd, krajem prošle nedelje, nije dobio nikakve instrukcije od rukovodstva DS-a, jer je adresa njegovog boravka tom prilikom bila Ministarstvo odbrane (s kojim je grad sklopio posao otkupa vojne imovine). Umesto toga, gradonačelnik i lider subotičkih demokrata svoj iskaz o autonomnosti u odnosu na centralu stranke kojoj pripada pojačao je stavom da je „krajnje vreme da Subotica ne plaća ceh dogovora na višim nivoima“.
Novi moment u odnosu na „poslednju krizu“ odnosa DS-a i SVM-a u Subotici, ako je ona uopšte prestajala – jer „bračne” razmirice između subotičkog DS-a i SVM-a traju još od trenutka kada su se demokrate pokazale dovoljno jakima da ugroze do tada neprikosnovene pozicije najjače stranke vojvođanskih Mađara – svakako je taj što je Koalicija „Za evropsku Suboticu“ za današnju sednicu uspela da nađe još jednog odbornika kako bi imala tanku, ali apsolutnu većinu. S 32 svoja odbornika i Brankom Franciškovićem iz Bunjevačke stranke Vojvodine, Koalicija „Za evropsku Suboticu“ sve ovo vreme nevoljko je vlast morala deliti s Mađarskom koalicijom, koju čini 17 odbornika SVM-a i četiri DSVM-a. Ipak, iskoristivši već podužu neslogu unutar opozicione „Srpske liste za Suboticu“ (koju je u vreme formiranja novog saziva lokalnog parlamenta činilo 13 odbornika), saveznika su našli u kadru Socijalističke partije Srbije Tomislavu Veljkoviću, koji je i bio „čovek koji nedostaje“ za ultimativni potpis 34 odbornika Jeneu Maglaiju za sazivanje današnje sednice Skupštine grada.
Kako će se SVM danas ponašati? Recimo, nije teško zamisliti da ponove postupak koji su već primenili 24. juna prošle godine, tj. da nakon nekoliko protokolarnih primedbi jednostavno napuste sednicu i objave ono što već duže najavljuju. Mnogo je teže zamisliti da se u istoj situaciji izlože (samo)ponižavanju i primene radikalski recept iz Skupštine Srbije tako što će opstrukcijom maltretirati i druge i sebe, pri čemu će još dodatno poraditi na gubljenju svog političkog imidža u kojem su maniri kod ozbiljnih ljudi još uvek na ceni. I treće, što je još teže zamisliti pa je možda baš zbog toga i najostvarivije – da se partneri u postupku „razvoda” u poslednji tren ipak pomire.

Ugrožen širi koalicioni okvir?

U slučaju da SVM danas odluči da napustiti koaliciju u Subotici, otvaraju se brojna pitanja. Taj potez bi, verovatno, posledično proizveo padanje ili samopovlačenje njihovih kadrova, ne samo iz lokalne samouprave nego i iz javnih komunalnih preduzeća, gradskih institucija, uključujući i obrazovanje i informisanje, na šta je ova stranka posebno osetljiva. Takav gubitak – što je Jene Maglai posredno i najavio u izjavi našem listu – doveo bi i do „preispitivanja odnosa“ s DS-om na široj ravni, a tu se onda otvara i tema ko je dobitnik a ko gubitnik zbog Subotice, koja, kako god se uzme, važi za reprezenta odnosa između SVM-a i DS-a. Uostalom, u gradu se već spekuliše i o atmosferi koju bi mogao zateći predsednik Mađarske Laslo Šoljom kada u martu dođe u trodnevnu posetu našoj zemlji, kao i o tome šta će Boris Tadić kao odgovor ponuditi svom kolegi iz Budimpešte na konkretno pitanje o uzrocima krize u odnosima s legitimnim političkim predstavnicima najvećeg broja vojvođanskih Mađara.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!