DS: Ministarstvo da povuče predložene Ustavne reforme

04 mar 2018

"Predstavnici Ministarstva pravde pokazali su da ne razumeju koncept podele vlasti"

Demokratska stranka (DS) pozvala je danas Ministarstvo pravde da povuče amandmane na Ustav Srbije, koji se odnose na pravosuđe i oformi radnu grupu za pripremu novog teksta amandmana koju bi činili renomirani profesori ustavnog prava i pravnih stručnjaka.

DS je u saopštenju povodom sutrašnje poslednje rasprave o radnom tekstu amandmana na Ustav saopštila da podržava stavove Vrhovnog kasacionog suda, Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca, Društva sudija, Udruženja tužilaca i brojnih nevladinih organizacija okupljenih u Nacionalnom konventu za Evropsku uniju koji su zahtevali da se predlog amandmana povuče.

„DS osuđuje Ministarstvo pravde koje se sve vreme oglušuje o mišljenje gotovo cele struke, profesora ustavnog prava, sudija, tužilaca i civilnog društva. Protivimo se i načinu na koji je organizovana ‘javna rasprava’ zato što je četiri sastanka nedovoljno za raspravu o izmeni najvišeg pravnog akta“, navodi se u saopštenju.

Ta stranka ocenila je da su izmene Ustava u oblasti pravosuđa najzahtevniji deo pregovora o pristupanju EU, jer se tiču vladavine prava i nezavisnosti pravosuđa.

„U dosadašnjem toku ‘javne rasprave’ predstavnici Ministarstva pravde pokazali su da ne razumeju koncept podele vlasti, iznoseći veliki broj omalovažavajućih i uvredljivih izjava na račun sudija i tužilaca“, navodi se u saopštenju.

DS je ukazala da je predlog Ministarstva „korak nazad“ u odnosu na postojeći ustavni okvir, a da će se usvajanjem predloženih izmena omogućiti „dalje jačanje uticaja izvršne i zakonodavne vlasti na sudstvo i tužilaštvo, a ljudska prava će biti ozbiljno ugrožena“.

„Upućivanje ovakvog radnog teksta amandmana, što je očigledna namera Ministarstva, Evropskoj komisiji za demokratiju putem prava (Venecijskoj komisiji) bilo bi ponižavajuće za sve građane Srbije i dostignuti nivo demokratije i vladavine prava u njoj“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!