DS: Konkursi za direktore u Subotici su obična farsa

18 sep 2014

Daj šta daš, samo da se prigrabi i otme što pre i što više

Subotički odbor Demokratske stranke (DS) ocenio je danas da su raspisani konkursi za direktore javnih preduzeća u Subotici samo farsa, kojom će se „legalizovati“ već dogovoreni kandidati iz stranaka koje čine lokalnu vlast.

„Gradska vlast se toliko bahato ponaša da je na TV Yu Eco predsednik Komisije za izbor direktora grada Subotice Čaba Kern, koga je izabrala koalicija koja čini skupštinsku većinu, na pitanje novinara o kriterijumima za izbor direktora javnih preduzeća u Subotici, otvoreno odgovorio da je ono što je ‘napravljeno u decembru to će biti legalizovano, odnosno potvrđeno'“, navodi se u saopštenju subotičkog DS.

Kako su subotičke demokrate navele, Kern je dodao da smatra da „neće biti velika navala kandidata“.

U saopštenju se zaključuje da je jasno rečeno da će stranački postavljeni vršioci dužnosti direktora subotičkih JP i JKP biti izabrani za direktore.

„Konkursom koji je tek raspisan, potpuno se obesmišljava konkursna procedura i diskvalifikuju stručnjaci koji bi se na konkurs odazvali“, dodaje se u njemu.

Subotičke demokrate su istakle da je „skandalozna izjava“ predsednika gradske Komisije za izbor direktora JP i JKP, neoboriv dokaz da će direktorska mesta u subotičkim javnim preduzećima opet biti deljena po principu partijskog plena, a da se stručnjacima poručuje da nije potrebno da konkurišu, jer se unapred zna ko je pobednik konkursa.

„Koliko je konkurs za izbor direktora JP i JKP u Subotici farsa, pokazuje i činjenica da se od kandidata za direktora JP Radio Subotica traži da napiše program razvoja preduzeća za naredne četiri godine. Poznato je da je Zakonom o javnom informisanju i medijima Republike Srbije predviđeno povlačenje države iz medija do 1. jula 2015. godine, pa tako i grad Subotica za najviše devet meseci neće biti vlasnik Radio Subotice, pa neće imati ingerencije da postavlja rukovodstvo“, upozorio je DS u Subotici.

Ta stranka je u saopštenju ocenila da  koaliciju na vlasti u Subotici nije briga šta piše u zakonima Srbije, koje su sami izglasali.

Subotičke demokrate su poručile i da koalicija u tom gradu funkcioniše na principu „Daj šta daš, samo da se prigrabi i otme što pre i što više!“.

Subotička lokalna samouprava objavila je pre nedelju dana konkurse za izbor direktora 14 javnih i komunalnih preduzeća.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!