DS: Istražiti navode u kupovini glasova u Novom Sadu

11 Dec 2015

Teško krivično delo, kojim se podrivaju temelji društvenog i demokratskog poretka

Gradski odbor Demokratske stranke (DS) tražio je danas od policije i tužilaštva da hitno pokrenu istragu povodom medijskih napisa o kupovini glasova za račun Srpske napredne stranke (SNS) u Novom Sadu i spreče dalju “trgovinu” izbornom voljom građana.

U saopštenju DS se objašnjava da su pojedini mediji preneli danas vest da organizacija Udruženje invalida i veterana ratova “Miloš Obilić” prikuplja glasove za SNS tako što onima koji se obavežu da će glasati za tu stranku nudi vaučere za kupovinu u jednom tržnom centru. Novinar je i fotografisao spiskove sa imenima onih koji su prihvatili takvu ponudu, jer su papiri sa spiskovima, kako se navodi, bili rašireni po stolu u prostorijama tog udruženja.

Novosadske demokrate su istakle da, budući da je reč o teškom krivičnom delu, kojim se podrivaju temelji društvenog i demokratskog poretka, državni organi su obavezni da reaguju po službenoj dužnosti i da, ne čekajući formalno podnošenje krivične prijave od strane građana ili političkih organizacija, razotkriju i kazne “nakupce” glasova koji pokušavaju da na nezakonit i nemoralan način osiguraju još jedan nezaslužen mandat u Gradskoj kući.

“Reč je o prvorazrednom skandalu zbog kojeg bi u demokratskom i, uopšte, civilizovanom svetu po kratkom postupku bili pohapšeni svi učesnici te besramne trgovine, a ljudi koji na taj nečestan način žele da osiguraju još jedan mandat u vlasti momentalno bi se iz Gradske kuće ‘preselili’ u policijske kartoteke i sudnice”, piše u saopštenju DS u Novom Sadu.

U njemu se ocenjuje da primer gradske vlasti u Novom Sadu, pokazuje kako u Srbiji kojom upravlja Aleksandar Vučić ne važe ni osnovni postulati demokratije i slobodnog izražavanja volje birača, jer su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i njegovi saradnici iz SNS, kako se navodi, postali vlast upravo zahvaljujući podršci onih koje su sami optužili da su na lokalnim izborima 2012. godine kupilii glasove birača.

“Sada su očigledno i sami posegli sa istim metodom kupovine podrške osiromašenih građana Novog Sada”, dodaje se u saopštenju demokrata.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević osudio je danas bilo kakav uticaj na izbornu volju birača i izrazio nadu da će organi reda utvrditi da li su tačne informacije da pojedina udruženja boraca za račun SNS kupuju glasove za predstojeće izbore.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!