DS: Istrage o aferama SNS-a nakon što padnu s vlasti

27 Nov 2016

Afera "Ledena šuma" u Dunavskom parku u Novom Sadu

Demokratska stranka (DS) saopštila je danas da će afere koje proizvodi Srpska napredna stranka (SNS) biti predmet tužilačke istrage “čim Srbija bude oslobođena diktature Aleksandra Vučića i njegovih pristalica”.

DS je u saopštenju za javnost optužio gradsku vlast u Novom Sadu predvođenu SNS-om da je projektom “Ledena šuma” predala Dunavski park u Novom Sadu u ruke privatnoj organizaciji koju vodi “supruga uticajnog funkcionera jedne vladajuće stranke”.

Gradska vlast je najavila da će u najlepšem parku u centru grada tokom zime biti realizovan projekat “Ledena šuma”, koji predviđa da se na pešačkim stazama i zelenim površinama oko jezera u centralnom delu parka postave klizalište, restoran, tezge za prodaju različite robe i drugi komercijalni sadržaji.

DS je ocenio da se time blokira slobodan pristup prirodnom dobru pod zaštitom države.

“Istovremeno, organizacija ‘Kvart medija’ je za programe u okviru pomenutog projekta dobila čak 5,8 miliona dinara iz gradskog budžeta, što znači da će građani Novog Sada za sadržaje ‘Ledene šume’ plaćati dva puta: prvi put kao poreski obveznici koji uplaćuju svoj novac u gradski budžet, a drugi put kao posetioci parka”, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da su u slučaju “Ledene šume” prekršeni Zakon o zaštiti prirode, Pravilnik o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi spomenika prirode, Uredba o zaštiti Dunavskog parka i drugi republički propisi, kao i gradska Odluka o naknadama za korišćenje zaštićenog područja spomenika prirode Dunavski park.

“Reč je nesumnjivo o koruptivnom i nezakonitom poduhvatu u kojem se pojedincima ili organizovanoj grupi ljudi iz gradske vlasti omogućava da iz prirodnog dobra za sebe izvuku ogromnu zaradu, na štetu opšteg interesa i građana Novog Sada.

SNS: Demokrate ne mogu da prežale vreme ugrađivanja

Srpska napredna stranka (SNS) odbacila je danas optužbe Demokratske stranke (DS) da je projekat otvorenog klizališta u parku u centru Novog Sada još jedna afera lokalne vlasti predvođene SNS-om i pozvala DS da “slobodno” podnese prijave nadležnim organima.

“Pozivamo demokrate da povodom projekta ‘Ledena šuma’ slobodno podnesu prijave nadležnim organima, jer je i nama u interesu da pred pravosudnim organima dokažemo da je sve rađeno po zakonu”, naveo je SNS u saopštenju za javnost.

SNS je u saopštenju za javnost naveo da će projekat „Ledena šuma“u Dunavskom parku biti realizovan od 15. decembra do 15. februara, kao jedan od događaja koji će izazvati veliko interesovanje građana, u susret 2019. i 2021. godini, kada će Novi Sad biti Evropska prestonica omladine, odnosno kulture.

“Kao što smo i obećali, Grad Novi Sad će izdvojiti mnogo više sredstava nego ranije za projekte iz oblasti kulture i one posvećene mladima. Među projektima koje smo izdvojili da podržimo je i ‘Ledena šuma’, a građani će se za tri nedelje uveriti i zašto. Koncepcija proslave božićnih i novogodišnjih praznika u Srpskoj Atini podsećaće na one u najvećim evropskim metropolama”, naveo je SNS.

Ta stranka je optužila DS da je 16 godina u kontinuitetu “kršio sve moguće zakone i propise” i ocenio da samim tim nemaju “čak ni moralno pravo da se oglašavaju i bilo koga optužuju za kršenje zakona”.

“Demokrate ovim i sličnim saopštenjima pokazuju žal za ‘vremenom ugrađivanja’, kada nijedan projekat u Srbiji nije mogao da prođe bez njihovih 15-20 procenata”, piše u saopštenju.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!