DS: Incident na Kosovu je izgledao kao predstava

27 mar 2018

"Kosovske vlasti izvele pokaznu vežbu suvereniteta, a srpska vlast dobila izlaznu strategiju i priliku da pokaže patriotizam na domaćem terenu"

Demokratska stranka (DS) osudila je danas prekomernu upotrebu sile kosovskih policijskih organa i zatražila da se smire strasti i nastave pregovori u Briselu, ali je dodala da postoji sumnja da je čitav incident u stvari bila samo “predstava”.

U saopštenju DS je pozvala na smirivanje strasti jer ni Srbiji ni Srbima sa Kosova ne treba novo Jarinje, navodeći da takve tenzije odgovaraju samo nacionalističkim političarima i na Kosovu i u Srbiji, ali nikako građanima koji tamo žive.

U Kosovskoj Mitrovici juče je uhapšen direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, a prilikom intervencije kosovske policije povređena su 32 građanina.

DS je osudila prekomernu upotrebu sile kosovskih policijskih organa koja je, kako se navodi, „očigledno izgledala kao predstava u kojoj su kosovske vlasti izvele pokaznu vežbu suvereniteta, a srpska vlast dobila izlaznu strategiju i priliku da pokaže patriotizam na domaćem terenu“.

„Ono što navodi na sumnju da je reč o dogovorenoj predstavi je i članak koji je objavio portal pravda.rs oko podneva sa informacijom da je Đurić uhapšen, a hapšenje se desilo u popodnevnim satima“, navela je DS i dodala da vlast koja optužuje Zapad za hapšenje, nedvosmisleno liči na ponavljanje sličnih scenarija iz prošlosti.

„Sa kojim dokazima Vučić i Đurić optužuju međunarodnu zajednicu, DS i njeni narodni poslanici ne znaju jer ova vlast guši parlament i svaki dijalog u njemu. Ni javnost ni narodni poslanici nisu upoznati sa pregovorima u Briselu, dogovorima sa Tačijem niti konkretnim bezbednosnim procenama“, naveo je DS.

Prema DS-u, jasno je da sve dok je ovakva vlast i na Kosovu i u Srbiji, neće biti ni napretka u dijalogu ni suštinskog pomirenja.

„Demokratska stranka zahteva da se smire strasti i nastave pregovori u Briselu, kao i obostrano potpunu primenu Briselskog sporazuma. U suprotnom i našu državu i naše građane očekuje dalja politička i ekonomska neizvesnost i dalji zastoj na evropskom putu“, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je licemerno da Srpska lista izađe iz Haradinajeve vlade danas, a da u slučaju ubistva Olivera Ivanovića nisu ni na jedan način iskoristili svoju političku poziciju i svoje funkcije, među kojima i onu zamenika ministra policije, da ubrzaju istragu i privedu pravdi izvršioce i nalogodavce.

„Srpska lista i njihova odluka o napuštanju Vlade Kosova svakako nije doneta bez amina iz Beograda, isto kao ni kada su odlučili da uđu u tu vladu. Demokratska stranka je tada upozoravala da dogovor o učešću u vlasti bez dogovora oko političkih pitanja i plana za očuvanje interese Srba, već samo uz dogovor oko podele mandata i funkcija, ne može da bude ni u čijem interesu, osim u ličnom interesu onih koji će dobiti radno mesto“, navodi se u saopštenju.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!