DS i Nova stranka zajedno na beogradskim izborima

29 dec 2017

"Želimo da napravimo socijalno odgovornu, građansku koaliciju"

Predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac izjavio je danas da će na izborima odbornika Skupštine grada Beograda biti zajednički kandidat za gradonačelnika DS-a i Nove stranke, dok će funkcionerka Nove Vesna Rakić Vodinelić biti nositejka liste.

Šutanovac je rekao da koalicija s Novom strankom nije taktika, već da je to strateška odluka, pošto će zajedno nastupati na sledećim parlamentrnim i opštinskim izborima.

On je istakao želi da se proširi koalicija DS-a i Nove stranke, ali da sigurno neće sarađivati sa Srpskom naprednom strankom i Socijalističkom partijom Srbije, koje su „napravile katastrofalno stanje u Beogradu“.

„Sigurno nećemo sarađivati s koalicijom koja trenutno vodi Beograd, već sa onima koji su opozicija. Mi želimo da napravimo socijalno odgovornu, građansku koaliciju“, kazao je on.

Šutanovac nije hteo da kaže da li će u koaliciju ući Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića i najavio je da će održati konferenciju za medije, ukoliko se dogovore.

Dodao je da je sa nekadašnjim gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom razgovarao pre desetak dana, ali da ne može da kaže o čemu.

„Razgovori su bili dobri, ali ja neću svoje razgovore da prenosim po medijima“, rekao je Šutanovac.

Vesna Rakić Vodinelić je rekla da joj je drago što je na čelu liste, a na pitanje da li to znači da odustaje od kandidature za gradonačelnicu, kazala je da sebe nikada nije smatrala kandidatkinjom za tu dužnost.

„Izbori u Beogradu su organizovani tako da se glasa za liste, a onda većina bira gradonačelnika, mi imamo uslovni dogovor da Dragan Šutanovac bude kandidat za gradonačelnika, a ja sam nosilac liste“, odgovorila je ona.

Šutanovac i Vesna Rakić Vodinelić su istakli da je „vreme da Beograd i građani dobiju jakog i pouzdanog partnera“.

„Nije vreme za predaju, već da je vreme da u Beogradu pobede ideje, red i znanje“, istakao je Šutanovac i ukazao da je glavni grad Srbije najmanje bezbedan u Evropi, posle Kijeva, da u Beogradu „vladaju korupcija, netransparentno trošenje novca, urbanistički i saobraćajni haos“.

Po njegovim rečima, umesto pokretača Srbije, Beograd je mesto jeftine zabave i jeftine radne snage, uz rast rizika od siromaštva, jer ima više od 20.000 beskućnika.

Vesna Rakić Vodinelić je kritikovala aktuenu vlast jer su ukinute dva osnovna prava i ideje na kojima se Beograd razvijao – sloboda i socijalna pravda.

„Uprkos svemu, Beograd je evropski grad. Beograd se razvijao na temeljima slobode – sloboda mišljenja, kulturnog i umetničkog stvaranja. Beograd mora da bude kulturni centar, Beograd kao kulturni, a ne kao estradni centar“, rekla je Vodinelić.

Po njenim rečima, zatajilo se u ostvarivanju drugog idela – socijalne pravde, jer postoje isključeni i marginalizovani građani.

„Ideja socijalne pravde ne znači samo borbu protiv bede i siromaštva i mi ćemo se zalagati za socijalizaciju grada, da ne bude isključenih i marginalizovanih“, istakla je ona.

Dodala je da školovanje treba da bude besplatno i kvalitetno, i da Beograđani ne smeju da dozvole da učitelji i nastavnici budu plaćeni manje nego državni činovnici.

Navela je da se u Beogradu u poslednje vreme „tolerišu najgore, fašističke ideje“, a da se kulturna akcija smatra „kritičkim mišljenjem koje treba suzbiti“.

Na listi DS-a i Nove stranke, istakao je Šutanovac, biće veliki broj istaknutih intelektualaca, nestranačkih ljudi, koji će promovisati realna rešenja „koja Beograd neće baciti u mulj“.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!