DS: Gradskim preduzećima za reklamiranje 47,5 miliona dinara

03 jan 2016

Gradskoj vlasti važnija sopstvena promocija nego interes građana

Novosadski odbor Demokratske stranke (DS) saopštio je danas da su programi rada gradskih preduzeća u Novom Sadu za 2016. godinu u celosti prilagođeni potrebama kampanje za predstojeće izbore i da je gradska vlast zbog toga pokušala da sakrije od građana podatak da će preduzeća za reklamiranje potrošiti 47,5 miliona dinara.

U saopštenju DS u Novom Sadu se ističe i da su programi rada preuzeća držani u tajnosti sve do samog početka sednice Skupštine grada, na kojoj su usvojeni prostim dizanjem ruku odborničke većine, bez prave analize i demokratske rasprave.

Demokrate su navele da su ukupni troškovi reklame i propagande u javnim preduzećima i nominalno viši nego u 2015. godini, ali su suštinski krajnje nesrazmerni u odnosu na ostale gradske rashode koji su ove godine po pravilu umanjeni budući da je i gradski budžet umanjen u odnosu na lanjski za milijardu i po dinara.

„Ovaj podatak gotovo postaje bizaran ako se u obzir uzme činjenica da je u većini slučajeva reč o monopolskim preduzećima, kojima marketinški alati uopšte nisu potrebni da bi se efikasno borila protiv konkurencije, jer u njihovoj delatnosti konkurencija i ne postoji“, ocenila je DS u Novom Sadu.

„Predizborni budžeti“, dodala je ta stranka, gradskoj vlasti služe da bi novcem svih građana Novog Sada sebi obezbedila punu kontrolu nad medijima i tako zatvorila najvažniji put kojim opozicija i svi kritičari aktuelne vlasti mogu stići do građana.

„Zbog patološke potrebe vlasti da uguši svali kritički glas i čitavu sferu javnih glasila prigrabi samo za sebe, nažalost, ne stradaju samo sloboda govora i demokratija, već i socijalno ranjive grupe koje će u 2016. godini ostati bez preko potrebne podrške čitavog društva. Odbornici Demokratske stranke u Skupštini grada pokušali su tu anomaliju ispraviti putem amandmana, ali su oni odbijeni iz sitnosopstveničkih i politikantskih razloga“, dodaje se u saopštenju novosadske DS.

Ta stranka je navela i da je aktuelnoj gradskoj vlasti, predvođenoj Srpskom naprednom strankom i gradonačelnikom Milošem Vučevićem, očigledno važnija sopstvena promocija nego opšta potreba za novim potomstvom, bezbednim odrastanjem dece i pomoći onima koji ne mogu bez tuđe podrške.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!