DS: Gradska vlast uništava spomenike kulture u Novom Sadu

23 Oct 2016

Varvarski odnos prema urbanističkom i istorijskom identitetu Novog Sada

Demokratska stranka (DS) optužila je danas gradske vlasti u Novom Sadu predvođene Srpskom naprednom strankom da ruše kulturno-istorijske spomenike u tom gradu, iako je Novi Sad izabran za evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

“Ukoliko taj pohod ne bude odmah zaustavljen, Novi Sad će 2021. godine postati prva kulturna prestonica Evrope koja je svesno uništila najvrednije istorijsko, kulturno i graditeljsko nasleđe u širem gradskom jezgru”, naveo je DS u saopštenju za javnost.

Ta stranka je podsetila da je gradska vlast bila obećala da će sačuvati vredan jermenski spomenik, koji je izmešten iz centra grada zbog izgradnje jedne višespratnice.

Reč je o spomeniku porodice Čenazi u centru grada koji je predstavljao poslednji sačuvani deo kompleksa nekadašnje jermenske crkve i jednu od nekoliko sačuvanih originalnih celina iz perioda pre bombardovanja iz 1849. godine, u kojem je Novi Sad bio gotovo potpunu uništen.

“Devastacija i moguće uništenje poslednjeg autentičnog traga života Jermena u Novom Sadu je samo poslednji u nizu primera varvarskog odnosa prema urbanističkom i istorijskom identitetu Novog Sada”, ocenio je DS.

SNS: Jermenski spomenik će biti vraćen nakon restauracije

Srpska napredna stranka (SNS) odbacila je danas optužbe Demokratske stranke (DS) da gradska vlast u Novom Sadu uništava spomenike kulture i navela da je spomenik jermenske kulture “privremeno odnet na restauraciju”.

“Po završetku radova, a uz dogovor sa predstavnicima Konzulata Jermenije u Beogradu, spomenik će biti vraćen. Prema projektu, on će građanima biti vidljiviji i pristupačniji, a istovremeno je ispoštovano i mišljenje stručnjaka iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture da on treba da bude postavljen u blizini starog mesta, jer je u pitanju prostor nekadašnjeg kompleksa Jermenske crkve. Na tom mestu biće postavljene i zastave prijateljstva Jermenije i Srbije”, naveo je SNS u saopštenju za javnost.

Ta stranka je optužila DS da je, u vreme dok je predvodio gradsku vlast, radio na rušenju starog jezgra Novog Sada, “zarad profita i vodeći se ličnim interesima”.

“Sreća je da sve ono što su rušitelji Novog Sada namerno ili nenamerno propustili, danas ima ko da izgradi ili obnovi i to će i uraditi”, piše u saopštenju.

SNS je optužio DS da ne poštuje ni današnji praznik, kada Novi Sad proslavlja 72. godisnsjicu osolobođenja od fašizma, već izdaje saopštenje, koje “po pravilu obiluje neistinama i lažima”.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!