DS: Gradska vlast u Novom Sadu pravi kastu privilegovanih iz SNS-a

06 Nov 2016

Povodom gašenja Zavoda za izgradnju grada i Poslovnog prostora

Opoziciona Demokratska stranka (DS) optužila je danas gradsku vlast u Novom Sadu da je proces transformacije gradskih javnih preduzeća svela na premeštanje odbornika i funkcionera vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) koji su zaposleni u tim preduzećima na dobro plaćena radna mesta u drugim državnim firmama i zatražila hitnu sednicu Skupštine grada povodom gašenja tih preduzeća.

“Ostali zaposleni u pomenutim preduzećima biće najverovatnije u poslednji čas prebačeni u gradsku upravu čime će formalno biti ispoštovan Zakon o budžetskom sistemu po kojem je Novi Sad dužan da ugasi i Zavod za izgradnju grada i Poslovni prostor jer su to indirektni budžetski korisnici koji posle prvog decembra više neće postojati u lokalnoj samoupravi”, navodi se u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da na taj način gradska vlast od svojih odbornika i funkcionera, koje je prethodno sama zaposlila u spomenuta preduzeća, pravi “kastu privilegovanih” koji će sačuvati “ničim zaslužene velike plate”, dok će svi ostali biti prinuđeni da prihvate nameštenja i mnogo manje plate u gradskoj upravi.

“Osim što udomljava svoje kadrove, vlast u Novom Sadu nije javno preduzela nijedan korak u statusnim promena kojim bi bio i poštovan Zakon i sačuvane dve tako važne poluge u vođenju grada kao što su upravljanje investicijama i poslovnim prostorom”, piše u saopštenju.

DS je ocenio da gradska vlast već petu godinu priča o reformi čitave gradske uprave bez i jednog jedinog konkretnog reformskog zahvata.

SNS: DS je imao dovoljno vremena da sprovede reforme

ds snsVladajuća Srpska napredna stranka (SNS) odbacila je danas kritike opozicione Demokratske stranke (DS) da ne sprovodi reforme gradske uprave i javnih preduzeća u Novom Sadu i poručila da DS nije sproveo reforme iako je imao dovoljno vremena za to.

“Demokrate su imale dovoljno vremena da reformišu ne samo sistem lokalne samouprave u Novom Sadu, već i da sprovedu ceo tranzicioni proces u državi, a to nisu znali ili, bolje rečeno, nisu hteli da urade štiteći lične interese”, ocenio je SNS u saopštenju za javnost.

Dodaje se da SNS “intenzivno radi” na reformi gradske uprave i navodi da najveći problem sa kojim se susreće jeste “višak zaposlenih iz perioda vladavine DS-a”.

SNS je potvrdio da od 1. decembra, po Zakonu o budžetskom sistemu, više neće postojati gradska javna preduzeća Zavod za izgradnju grada i Poslovni prostor, jer su oni indirektni budžetski korisnici.

Ta stranka je poručila da je sa svojim koalicionim partnerima “iskreno opredeljena” za put Srbije ka zajednici najrazvijenijih evropskih zemalja.

(Autonomija)