DS: Funkcioner SVM građane Subotice nazvao pacovima

16 Nov 2015

DS traži reakciju nadležnih organa

Gradski odbor Demokratske stranke (DS) u Subotici saopštio je danas da je užasnut izjavom člana Mađarskog nacionalnog saveta i funkcionera Saveza Vojvođanskih Mađara (SVM) Karolja Dudaša, koji je na raspravi o posledicama rušenja dve kuće u tom gradu, rekao da će budući stanari zgrade sa 50 stanova, koja se planira izgraditi,  biti “pacovi koji neće biti Subotičani”.

U saopštenju subotičkog DS se dodaje da je Dudaš u svojoj “ksenofobičnoj diskusiji” istakao da je i investitor “druge nacionalnosti”.

“Predsednik Mađarskog nacionalnog saveta, gospodin Hajnal Jene, nije reagovao, odnosno nije opomenuo govornika. Ubeđeni smo  da mišljenje gospodina Dudaša ne dele svi članovi Saveta, i svakako očekujemo da se Savet ogradi od ovakvih istupa pojedinih članova. Subotica, koja je i u najtežim vremenima, odolevala ksenofobiji i nacionalnoj isključivosti, zaslužuje da joj se neko ispred Mađarskog nacionalnog saveta obrati i uputi izvinjenje”, piše u saopštenju DS u Subotici.

Demokrate su podsetile Karolja Dudaša i SVM da je zgrada subotičkog pozorišta srušena upravo na izričit zahtev SVM.

“Podsećamo Karolja Dudaša da je i on 2000. godine, u vreme apsolutne dominacije Saveza vojvođanskih Mađara, glasao za Regulacioni plan zaštićenog  jezgra grada kojim je predviđeno i rušenje ove dve kuće, i Rajhlovih najamnih kuća u Ulici Vase Stajića za račun investitora bliskog SVM-u, kao i da je po tom planu sravnjen sa zemljom ceo blok starih kuća zbog izgradnje Galerije koja je, opet, krajnje neprimereno zaklonila Hram Vaznesenja Gospodnjeg SPC”, piše u saopštenju.

Subotički DS je naveo i da očekuje reakciju od nadležnih organa.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!