DS: Besplatni preventivni pregledi ukazuju na populizam i predizborne aktivnosti

18 Sep 2017

"Još jednu potvrda haotičnog stanja u kome se nalazi naš zdravstveni sistem"

Demokratska stranka (DS) ocenila je danas da uvođenje prakse besplatnih preventivnih pregleda u kliničkim centrima i opštim bolnicama u Srbiji, “ukazuje na populizam i predizborne aktivnosti bez zakonskog i stručnog utemeljenja”.

Kako je u saopštenju ocenio Odbor za zdravstvo Demokratske stranke, takvim akcijama su “degradirani izabrani lekari, postojeći nivoi zdravstvene zaštite, kao i jasno definisane usluge koje se pružaju na određenom nivou zdravstvene zaštite”.

“U zemlji gde se najčešće oboljeva i umire od preventabilnih bolesti, prevencija i blagovremeno lečenje moraju da budu prioritet i sastavni deo rada izabranih lekara u domovima zdravlja. Međutim, sprovođenjem ovih akcija u kliničkim centrima i opštim bolnicama dobili smo još jednu potvrdu haotičnog stanja u kome se nalazi naš zdravstveni sistem”, piše u saopštenju.

DS je ocenio i da su tom praksom specijalisti i subspecijalisti, čije je školovanje i usavršavanje, kako se navodi, koštalo mnogo novca i vremena, dovedeni u situaciju da umesto svog posla rade posao koji se rutinski obavlja u domovima zdravlja.

“Apelujemo da se zdravstvo ne koristi u predizborne svrhe, niti da se pružaju ad hoc rešenja, već da se problemi u zdravstvu rešavaju sistemski”, navodi se u saopštenju Odbora za zdravstvo Demokratske stranke.

Praksa besplatnih preventivnih pregleda počela je juče u kliničkim centrima i domovima zdravlja širom Srbije.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je ranije da će svi građani, uključujući i one bez zdravstvene knjižice, moći jednom mesečno besplatno da provere EKG srca, izmere nivo šećera u krvi i krvni pritisak, kao i da će u narednom periodu biti obavljani i drugi pregledi.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!