Društvo sudija: Političari i mediji ugrožavaju nezavisnost sudstva

02 Oct 2017

"Poslednje izjave pokrenule lavinu nipodaštavaja, uvreda i pretnji sudijama od strane pojedini političara i medija"

Društvo sudija Srbije pozvalo je Visoki savet sudstva da reaguje povodom reakcija političara i medija nakon pojedinih presuda, čime je ugrožena nezavisnost sudija.

Odluka Apelacionog suda o oslobađanju Miroslava Miškovića za optužbe da je oštetio putarska preduzeća naišla je na osudu javnosti, ali i državnog vrha. Na vest o oslobađanju reagovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić rečima: “Evo vam tajkuni, neka vam vode državu i neka pokradu sve što je u međuvremenu stvoreno.”

Zbog ovakvih i sličnih izjava, ali i zbog sve češćeg komentarisanja postupka koji traje u javnosti, Društvo sudija Srbije je moralo da reaguje. Kako navode, nedavne odluke Apelacionog suda su pokrenule “lavinu nipodaštavanja, uvreda i pretnji sudijama od strane pojedini političara i medija, pa čak se najavljuju i hapšenja sudija, kao i preduzimanje određenih mera u reformi pravosuđa protiv takvog, navodno neprihvatljivog, postupanja sudova”.

“Društvo sudija sa velikom zabrinutošću konstatovalo je da ovakvo postupanje državnih funkcionera i medija, koje se ponavlja sa svakom sudskom odlukom koja ne odgovara ishodu kakav je prethodno protivpravno najavljivan u medijima, predstavljaju neskrivenu protivpravnu poruku sudijama kako da sude, ne samo u konkretnim, već i u svim ostalim predmetima za koje je javnost zainteresovana i o kojima su politika i mediji dali ‘svoj sud’ unapred, pre i tokom sudskih postupaka. To dalje ciljano podstiče nepoverenje građana u sudstvo, sa jedne strane, kao i situaciju u kojoj se sudije osećaju sve manje sigurnim i sve više zastrašenim da profesionalno, nepristrasno i savesno odlučuju”, ukazuju sudije.

Društvo skreće pažnju na to da se ovakvi napadi dešavaju dok se istovremeno vode konsultacije Ministarstva pravde sa strukovnim udruženjima, u kojima pojedini učesnici traže problematične izmene Ustava.

“Pojedini učesnici, a za razliku od saglasnih predloga strukovnih udruženja sudija, tužilaca i celokupnog građanskog društva, predlažu rešenja za izmenu Ustava u delu koji uređuje pravosuđe koja bi mogla da ugroze pravni poredak Republike Srbije i ostvarivanja prava građana na suđenje pred nezavisnim i nepristrasnim sudom u pravičnom postupku”, navodi ovo udruženje.

Saopštenje Društva sudija Srbije reakcija je i na tekst objavljen u Informeru nakon oslobađajuće presude Miškoviću, u kom jedan od neimenovanih izvora navodi kako će u narednih mesec dana krenuti odlučna bitka protiv organizovanog kriminala i sistemske korupcije. Isti izvor je rekao kako će “pasti” brojni tajkuni, bivši ministri, ali među njima i sudije, tužioci.

Mišković je uhapšen 2012. godine, a tadašnji prvi potpredsednik vlade, a današnji predsednik države Aleksandar Vučić, poručio je kako “niko, pa ni Mišković, ne može da pobedi Srbiju”.

(021) 

Podelite ovu stranicu!