Društveni centar: Bivša kasarna nije u vlasništvu vojske

17 jan 2012

Građane Srbije održavanje napuštenih vojnih objekata košta oko dva miliona evra godišnje

Aktivisti Društvenog centra saopštili su danas da bivša kasarna “Arčibald Rajs”, od čijeg su jednog dela bili napravili alternativni kulturni centar, nije u vlasništvu Vojske Srbije, već u vlasništvu Republičke direkcije za imovinu.

U saopštenju za javnost upitali su kako je onda moguće da je vojna policija intervenisala i iselila aktiviste Društvenog centra iz bivše kasarne i dodali da građane Srbije održavanje napuštenih vojnih objekata košta oko dva miliona evra. Oni su u saopštenju naveli da su u ranijem dopisu iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije dobili obrazloženje da je ta kasarna od juna 2006. godine stavljena na raspolaganje Republičkoj direkciji za imovinu i da je predviđena za prodaju. Dodali su da im na zvaničan dopis, kojim se od Direkcije za imovinu traži dozvola za korišćenje kasarne dok se ne reši njen imovinsko-pravni status, nikada nije stigao odgovor, kao što im nikada nije stigao odgovor ni na molbu za sastanak sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem.

Vojna policija je u pratnji civilne policije i sudije za prekršaje izbacila aktiviste Društvenog centra iz bivše kasarne „Arčibald Rajs“ u petak, 13. januara.

„Društveni centar, mesto gde se za tri nedelje okupilo oko 1.000 ljudi koji su učestvovali u raznim kreativnim i kulturnim programima, izbačen je na ulicu kako bi već šest godina napuštena kasarna mogla na miru da nastavi sa propadanjem”, piše u saopštenju. Dodaje se da niko u vojnoj komandi nije mogao aktivistima da kaže na osnovu kojeg pravnog dokumenta su izbačeni iz nekadašnje kasarne. „Ne želimo vlasništvo nad kasarnom, već dozvolu za korišćenje prostora dok se ne reši pitanje njegovog statusa, čime bismo preuzeli i odgovornost za održavanje objekata tog vojnog kompleksa. Prostorije bi bile korišćene u društvene, sportske, kreativne i kulturne svrhe od kojih bi svi građani Novog Sada imali koristi”, navodi se u saopštenju.

Aktivisti su poručili da neće odustati od Inicijative za Društveni centar i da će se nastaviti boriti za oživljavanje napuštenih prostora.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!