Druga tribina “Dozvola za mrak” u četvrtak u Pančevu

26 Sep 2017

"Vlast, bahato i neprikriveno namerava da uništi svaki oblik kritičkog mišljenja"

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Građanska akcija Pančevo organizuju drugu tribinu “Dozvola za mrak” o slobodi medija u Pančevu u četvrtak 28. septembra.

Tribina će se održati u klubu „Kupe” u Ulici Braće Jovanović 5 u Pančevo, a učesnici su Svetlana Lukić, urednica Peščanika, Danica Vučenić, novinarka, Dragan Janjić, glavni i odgovorni urednik agencije Beta, i Nedim Sejdinović, predsednik NDNV. Moderator će biti Nenad Živković.

“Mediji i novinari koji profesionalno obavljaju svoj posao, držeći do toga da je novinarstvo jedan od najznačajnijih kontrolnih mehanizama u društvu, koji je korektiv političkim i društvenim devijacijama – nalaze se pod snažnim, svakovrsnim pritiscima, i uskoro ćemo verovatno biti svedoci gašenja i drugih medija koji nisu deo korumpirane piramide vlasti i moći, a kojih ima veoma malo. Nije isključeno da će opstati samo razni oblici Informera i Pinka, koji će veličati ‘mudrog vođu’ i besomučno napadati njegove domaće i strane ‘neprijatelje'”, ističe se u pozivu na tribinu i dodaje da postoje naznake da će država uskoro krenuti i u takozvanu regulaciju interneta, što će značiti i dodatno gušenje medijskih sloboda i slobode izražavanja.

Kako se navodi, gašenje nedeljnika Vranjske, napadi Vulinovog Pokreta socijalista na urednika portala KRIK Stevana Dojčinovića i druge novinare – “samo su novi pojavni oblici dugogodišnje operacije ubijanja medijskih sloboda i medijskog pluralizma u Srbiji”.

Vlast, bahato i neprikriveno, ima nameru da uništi svaki oblik kritičkog mišljenja, i u tu svrhu angažuje celokupnu državnu infrastrukturu. Zloupotrebljavajući institucije, vlast uspostavlja autoritarni i visokokriminalizovani sistem u kojem je svaka alternativa zabranjena i u kojem se ne poštuju zakoni i procedure već isključivo sila i nasilje”, navodi se u pozivu.

Dodaje se da je Srbija društvo u kojem je ukinut prostor za javnu polemiku, ili je ona u potpunosti obesmišljena, te društvo u kojem ne postoji dijalog, već samo monolog.

Prva tribina pod istim nazivom održana je u ponedeljak, 25. septembra u Novom Sadu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!