Draža Petrović: Vučić pravi „normalnu“ državu uz najnenormalnije medije

"Što si nenormalniji i nepristojniji, to si draži vlastima"

13. jan 2019

Srbija nije daleko odmakla u pogledu medijskih sloboda u odnosu na 1834. godinu, kada je u Kragujevcu štampan prvi broj novina na srpskom jeziku, izjavio je FoNetu glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Danas Dragoljub Draža Petrović.

„Kada je pre 185 godina u Kragujevcu štampan prvi list na srpskom jeziku, knjaz Miloš je već posle 12 brojeva uveo cenzuru“, podsetio je Petrović.

Prema njegovoj oceni, današnji knjaz Srbije, odnosno predsednik, „cenzuru je uveo odmah, jer nije imao mnogo živaca za čekanje“.

Petrović smatra da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić taktičniji od Miloša, zbog toga što Knjaz nije imao ovoliko medija na raspolaganju kao Vučić danas.

Kako je ukazao, „sada se kumovi i politički protivnici čereče na nacionalnim frekvencijama ili u najtiražnijim naprednjačkim tabloidima koji liče na biltene SKJ“.

„U njima članstvo može da pročita koga tog dana treba da napada i pljuje“, objasnio je Petrović, koji misli da je Vučić promućurniji od knjaza Miloša kada je reč o političkim protivnicima, jer se „ne hvata za sekiru, već za Pink i Informer“.

„Sloboda medija danas u Srbiji je takva da imate malu baru u kojoj su uglavnom krokodili koji žderu sve što im se nađe na političkom putu i imate male oaze u toj bari u kojima mi pokušavamo da se bavimo slobodnim novinarstvom“, rekao je Petrović.

Prema njegovom stavu, to dosta liči na ilegalu i skojevski način pristupa temama, jer je u Srbiji na snazi sistem „što si nenormalniji i nepristojniji, to si draži vlastima, a što si normalniji i pristojniji, to si im veći kamenčić u cipeli“.

„Tako predsednik Vučić pravi jednu, kako on voli da kaže, normalnu i pristojnu državu, uz najnenormalnije i najnepristojnije medije“, tvrdi Petrović.

(FoNet)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Šefica
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga