Dragan Šutanovac i Saša Janković vratili nagradu Najevropljanin

12 dec 2017

Nagrade Najevropljanin za 2016. i 2017. godinu dobili su predsednik PKS Marko Čadež, gradski urbanista Beograda Milutin Folić i predsednik Skupštine opštine Jagodina Dragan Marković Palma

Predsednici Demokratske stranke (DS) i Pokreta slobodnih građana (PSG), Dragan Šutanovac i Saša Janković, vratili su danas nagradu „Najevropljanin“ koju su dobili pre sedam godina.

Šutanovac je nagradu dobio u 2010. godini za uspešno sprovedenu reformu Vojske Srbije, saopštila je danas DS.

Kako se dodaje, Šutanovac je naveo da ne želi da učestvuje u „manipulisanju evropskim vrednostima“ u trenutku kada EU ima najnižu podršku građana od 2000. godine.

„Nikada nisam želeo da se takmičim sa bilo kim u tome ko je ‘najevropljanin’, ali sam sa velikim zadovoljstvom primio ovu nagradu 2011. godine kao neko ko je istinski posvećen evropeizaciji Srbije, ali pre svega u ime tima koji je sproveo reformu Vojske Srbije, kao najvećeg i najkompleksnijeg sistema u zemlji“, rekao je Šutanovac, koji je u to vreme bio ministar odbrane.

On je dodao da je, zahvaljujući reformi Vojske Srbije, Ministarstvo odbrane bilo motor evropskih integracija zemlje, a učešće Vojske u prvoj mirovnoj operaciji EU pokazatelj je da je naša odbrana sastavni deo evropskog bezbednosnog sistema.

„Brojni drugi dobitnici koji su ovo priznanje zaista zaslužili, kao ni građani Srbije, ne zaslužuju da se manipuliše evropskim vrednostima, a sve zarad pranja nečije biografije ili jačanja bilo čijeg proevropskog legitimiteta i to u trenutku kada EU ima najnižu podršku građana od 2000. godine. Prvenstveno iz tog razloga ovu nagradu moram da vratim organizatorima“, rekao je predsednik DS.

Šutanovac je dodao mu je lično ta nagrada „kost u grlu“ već duže vreme zbog različitih dobitnika sa kojima se politički i ideološki ne slaže, za koje veruje da su neiskreni evropejci, pa čak i iskreni antievropejci, ali da je smatrao da zbog svojih saradnika u Ministarstvu odbrane nema pravo da nagradu vrati.

„Međutim, danas moje lično uverenje, ali i ljudi sa kojima sam radio na reformi Vojske, više ne dozvoljava da delimo nagradu sa ljudima koji uništavaju evropski Beograd, od njega prave kafanu i tržni centar, kao i sa onima koji povlađuju nacionalizmu i koji ne priznaju ljudska prava kao vrhunsku evropsku, ali i civilizacijsku i ljudsku vrednost“, rekao je Šutanovac.

On je kazao da za njega „Najevropljanin“ ostaje svaki građanin Srbije koji je posvećen slobodi, demokratiji, ljudskim pravima i vladavini prava.

I Janković se odrekao priznanja 

Predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković izjavio je danas da se odriče nagrade Najevropljanin koju je dobio 2010. godine kao zaštitnik građana jer sebe ne vidi „u istoj vrednosti i političkoj grupi sa mnogim ljudima koji su to priznanje u međuvremenu dobili“.

„Kao zaštitnik građana dobio sam priznanje ‘Najevropljanin’ za izgradnju institucije zaštitnika građana. U međuvremenu mnogi drugi su dobili to priznanje. Ja sam iskreno privržen evropskim vrednostima, a Pokret slobodnih građana je organizacija koja Srbiju vidi kao deo evropskog političkog i kulturnog prostora“, kazao je Janković na današnjoj konferenciji za novinare.

Janković je rekao i da nema nameru da bilo koga uvredi i da ne želi da menja kriterijume onih koji tu nagradu daju.

„Bez namere da ikoga uvredim i bez moći i želje da menjam kriterijume oni koji tu nagradu daju, ja se tog priznanja odričem“, naveo je Janković.

Nagrade Najevropljanin za 2016. i 2017. godinu, koje dodeljuje Prva evropska kuća u Beogradu, sinoć su u Skupštini grada Beograda uručene dobitnicima. Među dobitnicima su i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, glavni gradski urbanista Beograda Milutin Folić i predsednik Skupštine opštine Jagodine Dragan Marković Palma.

Nagrada je dodeljena 18. put. Prva evropska kuća nastala je 2000. godine pod okriljem Evropskog pokreta, kada su zajedno ustanovili nagradu, a 2008. zbog neslaganja oko jasnih pravila i procedura članova žirija i donošenja odluka o nominaciji i dodeljivanju nagrada, Evropski pokret se povukao iz toga.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!