Dozet: Neki mediji žele da se krše autorska prava

22 Jan 2016

Predlog izmene zakona svojevrsan "šamar svima koji rade u toj struci"

Ukoliko Narodna skupština danas usvoji autentično tumačenje jedne odredbe Zakona o autorskim i srodnim pravima, prema predlogu skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, “svaka rutinski izrađena fotografija, koja se pojavljuje i preuzima u elektronskom obliku, bez obzira na to da li je originalna duhovna tvorevina autora” neće imati zaštitu kao autorsko delo.

To u praksi znači da će svaku fotografiju objavljenu na internetu, svako moći da iskoristi bez dozvole, jer se ona ne smatra autorskim delom.

To tumačenje navodno predstavlja pokušaj da se otklone “nejasnoće i nepreciznosti” razumevanja pojma autorskog dela.

Gostujući u jutarnjem programu Radio-televizije Vojvodine, novosadski fotoreporter iz Fotografske asocijacije Vojvodine Darko Dozet ističe da je predlog izmene zakona svojevrsan “šamar svima koji rade u toj struci”.

Dozet kaže da su fotoreporteri svašta prošli, da su bili ranjavani, ali da ih je ovo više zabolelo od svega što im se desilo u karijeri.

“Tvrdnjom da fotografija nije autorsko delo, sim našeg rada, obesmišljava se i školski sistem i tržište autorskih prava u Srbiji”, navodi on.

Dozet napominje da je obrazloženje predlagača izmene zakona, da je ovo utemeljeno u zakonima susednih država, neistinito, te da svi svetski zakoni poštuju autorsku fotografiju kao autorsko delo i da je definišu kao “tvorevinu duha”, bez obzira na njenu komercijalnu i umetničku vrednost.

“Osim autorstva, ovde se krše i ljudska prava, jer bi sve privatne fotografije koje ljudi imaju na društvenim mrežama mediji mogli da koriste nekažnjeno”, objašnjava on.

Dozet kaže da u njegovoj struci sumnjaju da iza svega stoje mediji koji su pred sudovima zbog toga što su u proteklih 20 godina kršili autorska prava.

“Mnogi su u Srbiji počeli da poštuju autorska prava, međutim, ima i dalje medija koji su naviknuti da ne treba da ulažu novac u svoje poslove”, navodi on.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!