- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Dosta je bilo: SNS pokušava politički da upodobi Univerzitet u Novom Sadu

Pokret Dosta je bilo optužio je danas Srpsku naprednu stranku da je smenom dosadašnjih članova Saveta Univerziteta u Novom Sadu i saveta fakulteta tog univerziteta demonstrirala još jedan u nizu od napada partokratije na sve formalno nezavisne institucije.

“Njihova ogoljena namera je da se na sva rukovodeća mesta postave podobni stranački vojnici, bez vođenja računa o stvarnim interesima društva i građana”, navodi se u saopštenju Pokreta Dosta je bilo.

Taj pokret je podsetio da su 16. juna na sednici Skupštine Vojvodine bez ikakvog obrazloženja razrešeni članovi Saveta Univerziteta u Novom Sadu, iako im je za nekoliko meseci svakako isticao mandat, a na njihovo mesto su postavljeni novi članovi na predlog poslaničke grupe SNS-a.

Dodaje se da su na prekjučerašnjoj sednici pokrajinske skupštine smenjeni i članovi saveta osam fakulteta i imenovani novi, takođe na predlog poslaničke grupe SNS-a i takođe bez ikakvog obrazloženja.

Pokret Dosta je bilo je naveo da je to po prvi put posle duže vremena da o članovima Saveta fakulteta nisu konsultovane sve poslaničke grupe i da je samo jedna vladajuća predložila sve članove.

“Iza svega očigledno stoji interes vlasti da na čelo Univerziteta u Novom Sadu i pojedinih fakulteta postavi svoje ljude, a za to im je potrebna većina u savetima koji imenuju rektora i dekane, jer na većini ovih ustanova slede izbori na proleće 2018. godine. Takođe, SNS-u je bilo bitno da iz Saveta pojedinih fakulteta skloni ‘nepodobne’ javne ličnosti koji su otvoreno protiv sadašnjeg terora vlasti”, ocenjuje se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!