Dosta je bilo: „Avala film“ prodat bivšem taksisti iz Pančeva

23 apr 2015

Firma 'Filmski put' registrovana pre samo mesec dana

Pokret „Dosta je bilo“ ocenio je danas da je „Avala film“ knjiški primer pljačkaške privatizacije, koja je sprovedena u Srbiji uz direktno saučesništvo države.

U saopštenju Pokreta navodi se da je da je kupac „Avala filma“ bivši taksista iz Pančeva, koji je registrovao firmu pre samo mesec dana.

„‘Avala film“ je kupila firma ‘Filmski put’, registrovana pre samo mesec dana sa kapitalom manjim od 500 evra. Tačnije, prema podacima Agencije za privredne registre, vlasnik firme je izvesni Mišel Babić iz Pariza. Međutim, cela njegova firma je 2. aprila ove godine stavljena pod hipoteku, što ukazuje da je pravi kupac u stvari vlasnik te hipoteke Saša Ćorović, bivši taksista iz Pančeva, a ne Mišel Babić“, piše u saopštenju „Dosta je bilo“.

U tom pokretu su ocenili i da podaci o kupcu, koji je registrovao firmu pre samo mesec dana sa kapitalom od 60.000 dinara, bivšem taksisti koji je vlasnik hipoteke i, kako se navodi, smešna cena po kojoj je dobio 37 hektara zemlje na Košutnjaku, ukazuju na sumnju da u prodaji nisu bila čista posla.

„Kad je utvrđivana početna cena od svega 8,2 miliona evra po kojoj je i prodata firma, pravo korišćenja vrednih 37 hektara procenjeno je na nula dinara. Procenjivana je samo vrednost 20 hiljada kvadrata trošnih objekata, a ona je ništavna. Kupac će, za razliku od ‘Avala filma’, moći da ‘bezvredno’ zemljište preimenuje u građevinsko, a to neodoljivo podseća na sve naše pljačkaške privatizacije“, zaključili su u Pokretu.

U saopštenju se traži od tužilaštva da ispita sve okolnosti prodaje i odgovori na pitanje ko je izvukao korist iz posla od koga Srbija ima štetu.

U Pokretu „Dosta je bilo“ su poručili da je ovaj slučaj poseban, u odnosu na druge u kojima je država nekom privatnom investitoru „namestila“ dobar posao, jer je Srbija u ovoj sumnjivoj prodaji izgubila filmsko blago i kulturno dobro od nacionalnog interesa.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!