Donji dom parlamenta Francuske usvojio nacrt zakona o moralizaciji

29 jula 2017

Zakon sadrži mjeru o zabrani zapošljavanja članova porodice koju je tijekom predizborne kampanje obećao predsjednik Emmanuel Macron

Donji dom parlamenta Francuske usvojio je velikom većinom nacrt zakona o moralizaciji političara, nakon sedmodnevne zastupničke rasprave, prenio je danas pariški list Le Monde.

Nacrt zakona je usvojen u prvom čitanju u oba doma parlamenta a na jesen će ponovo biti predmet rasprave prije konačnog usvajanja.

Zakon sadrži mjeru o zabrani zapošljavanja članova porodice koju je tijekom predizborne kampanje obećao predsjednik Emmanuel Macron.

Nacrt tog zakona dolazi u svjetlu korupcijskih afera koje su potresale predsjedničku kampanju.

Predsjednički kandidat desnice Francois Fillon, koji je na početku kampanje bio favorit za novog šefa države, doživio je nagli pad popularnost nakon što je izbio skandal zbog fiktivnih radnih mjesta pri parlamentu njegove supruge Penelope i njihovo dvoje od petoro djece.

Protiv Fillona je u jeku kampanje podignuta preliminarna optužnica za zlouporabu javnih sredstava. Kasnije je podignuta optužnica i protiv njegove supruge.

Na meti istrage o prijevari i malverzacijama bila je i ekstremno desničarska stranka Nacionalni front Marine Le Pen.

Zakon predviđa i druge vrste kontrole zastupnika, među kojima je i zabrana obavljanja savjetodavne aktivnosti da ne bi došlo do sukoba interesa, kao i novi sustav kontrole njihovih troškova, koje će nadzirati i Ministarstvo ekonomije kako bi se izbjegle utaje poreza i druge malverzacije.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!