Domonji: Srpski nacionalisti se plaše autonomije i Vojvođana

26 mar 2015

Srbija nije raskrstila sa svojom nacionalističkom ideologijom

Politikolog Pavel Domonji izjavio je večeras da je u poslednje dve godine iz javnog govora nestala tema regionalizacije i decentralizacije, a pojačali su se zahtevi za ukidanje autonomije Vojvodine.

„U imaginaciji srpskih, mađarskih i ostalih nacionalista, Vojvođani su tu da oslabe sve etničke zajednice, oni su pretnja i po naciju i po državu. Kao što srpski nacionalisti smatraju da autonomija Vojvodine razdvaja Srbe sa ove i one strane Dunava“, rekao je Domonji na tribini „Regionalizacija – pitanje političke budućnosti Srbije“.

Prema njegovim rečima, u političkoj kulturi u Srbiji tradicionalno postoji strah od decentralizacije koja se posmatra kao državna, teritorijalna i nacionalna fragmentacija.

Kulturološkinja Aleksandra Đurić Bosnić ocenila je da posle 2000. godine Srbija nije raskrstila sa svojom nacionalističkom ideologijom. „Ustav iz 2006. godine produžio je centralističku agoniju Srbije i njega je neophodno menjati“, kazala je Đurić Bosnić.

Filozof Miroslav Keveždi rekao je da bez regionalizacije i decentralizacije Srbija neće moći da crpi sredstva iz evropskih fondova koji su namenjeni regionima.

Politikolog Duško Radosavljević rekao je da je pristojna država ona koja svoje građane ne ponižava i ocenio da decentralizacija u Srbiji proizvodi strah.

Na tribini je predstavljen zbornik tekstova “Socio-kulturni aspekti regionalizacije Srbije u kontekstu evrointegracija”. Projekat realizuje Centar za interkulturalnost (CINK) iz Novog Sada, uz podršku Fondacije za otvoreno duštvo.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!