Dogovorena koalicija SVM, DSVM i SMJ

29 jan 2016

U koaliciju neće biti primane druge mađarske stranke ili "tvorevine nalik na partiju koje se predstavljaju kao mađarske civilne organizacije"

Savez vojvođanskih Mađara (SVM), Demokratska stranka vojvođanskih Mađara (DSVM) i Stranka mađarskog jedinstva (SMJ) saopštili su danas da će zajedno nastupiti na ovogodišnjim izborima, sa usaglašenim programom i da će o tome potpisati koalicioni sporazum.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju koje prenosi portal „Vajdašag ma“, u koaliciju neće biti primane druge mađarske stranke ili „tvorevine nalik na partiju koje se prestavljaju kao mađarske civilne organizacije“.

„SVM, DSVM i SMJ će učiniti sve da predstavljaju sve slojeve mađarske zajednice u Vojvodini – uključujući i na polju civilne sfere“, navodi se u saopštenju.

U njemu se dodaje i da je zajednički prihvaćen i proklamovan cilj koalicije da mobiliše pripadnike zajednice Mađara u Vojvodini radi maksimaliziranja broja glasova.

„Nacionalnoj zajednici koja živi u manjinskim uslovima, samo jako izražena politička snaga može obezbediti opstanak na rodnoj grudi, i to uz istovremenu snažnu podršku Vlade Matice, kao i racionalnog i delotvornog dijaloga sa većinskim narodom, koji se oslanja na autentičnom predstavljanju interesa Mađara u Vojvodini na svim nivoima, počev od lokalnih samouprava, pa sve do republičke skupštine“, piše u saopštenju.

Na današnjem susretu u Novom Sadu učestvovali su predsednici SVM, DSVM i SMJ Ištvan Pastor, Bela Čorba i Zoltan Smieško.

Te tri stranke su dogovor započele 18. januara, a samo tri dana ranije je DSVM bio za koaliciju na pokrajinskim izborima sa Demokratskom zajednicom vojvođanskih Mađara (DZVM), na čijem je čelu Aron Čonka.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!