Dodik zabranio novinarki da radi svoj posao

02 Jun 2012

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik verbalno napao novinarku beogradske agencije Beta Ljiljanu Kovačević i poručio joj da više ne ulazi u palatu predsjednika RS-a

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik u subotu je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci verbalno napao novinarku beogradske agencije Beta Ljiljanu Kovačević, iznoseći primjedbe na njen novinarski rad i poručujući joj da više ne ulazi u palatu predsjednika RS-a.

Nakon što je novinarka pokušala postaviti pitanje Dodikovom gostu, ministru unutrašnjih poslova Srbije Ivici Dačiću, predsjednik RS-a je svog predstavnika za medije upitao: “Ko je ova?”

Novinarka Bete se predstavila, na šta je Dodik rekao: “Šta ćeš ti ovdje?”

Na pitanje novinarke da li je zabranjeno doći na konferenciju za novinare, on je odgovorio da “nije zabranjeno, ali me čudi šta ćeš ti tu”.

“Otkud vam obraz da uopšte dođete tu, na način kako radite?”, kazao je Dodik.

Na konstataciju novinarke da je u javnoj instituciji i da ima pravo tu biti, Dodik je rekao da što se “njega tiče, ne mora nikada ni doći”.

‘Više ne dolazi’

Dopisnica Bete je potom postavila pitanje Dačiću, a onda je Dodik “pojasnio” zbog čega se protivi njenom ulasku u predsjedničku palatu.

“Da se razjasnimo. Ova gospođa ovdje je lažljiva i šalje lažne informacije. Tako je poslala putem Bete priču o, recimo, izgradnji zgrade Vlade. Nema nimalo obraza da dođe ovdje, nikada se nije izvinila poslije sudskog postupka”, kazao je Dodik.

Na pitanje dopisnice Bete za šta da se izvini, Dodik joj je rekao da više “ne dolazi” u palatu predsjednika RS-a.

“Nemojte više ovde da dolazite. Je li vam jasno, nemojte više da dolazite ovdje, možete odmah izaći odavde”, nastavio je Dodik.

Dopisnica Bete iz Banjaluke je februara 2009. godine objavila informaciju da je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) podnijela krivičnu prijavu protiv tadašnjeg premijera RS-a Milorada Dodika, tereteći ga da je, zajedno sa svojim bliskim saradnicima, na više građevinskih projekata oštetio budžete RS-a i Bosne i Hercegovine za više od 55 miliona eura.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je prošle godine najveći dio predmeta ustupilo Specijalnom tužilaštvu RS-a, koje je potom obustavilo istragu.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!