Dodeljene nagrade Mirko Kovač za 2017.

Nagrađeni Semezdin Mehmedinović, Svetislav Basara, Bojan Krivokapić...

29. sep 2018

Nagrada Mirko Kovač za najbolji roman dodeljena je Semezdinu Mehmedinoviću za knjigu „Me’med, crvena bandana i pahuljica“ u izdanju Frakture iz Zaprešića na petim Danima Mirka Kovača večeras u Rovinju

Knjiga „Pušači crvenog bana“ Svetislava Basare u izdanju Lagune iz Beograda proglašena je za najbolju zbirku eseja.

Za najbolje delo mladoga autora nagrada Mirko Kovač pripala je romanu „Proleće se na put sprema“ Bojana Krivokapića u izdanju Red box iz Beograda, javila je Hina.

Za najbolji scenario po snimljenom filmu nagrađen je „Kratki izlet“ Igora Bezinovića i Ante Zlatka Stolice u produkciji Studija Pangolin iz Zagreba.

Žiri je odlučivao u sastavu Vlaho Bogišić, Predrag Antonijević, Enver Kazaz, Borka Pavićević i Dragan Radulović, a Nagrada Mirko Kovač sastoji se od novčanog dela za svaku kategoriju u iznosu od 5.000 evra i povelje.

Dosadašnji dobitnici Nagrade Mirko Kovač u kategoriji za najbolje delo mladog autora bili su Dragan Markovina za knjigu „Između crvenog i crnog“, Vladimir Tabašević za roman „Tiho teče Misisipi“ i Hana Jušić za scenario „Ne gledaj mi u pjat“.

Prethodne nagrade za najbolju knjigu eseja dobili su Svetlana Slapšak za „Leteći pilav“, Ivan Lovrenović za „Isusa u Ahmićima“, i Ivan Čolović za „Smrt na Kosovu polju. Istorija kosovskog mita“.

Za najbolji scenario ranije su nagrađeni Vuk Ršumović za rad „Ničije dete“, Ivona Juka za tekst „Ti mene nosiš“, te Mirjana Karanović, Stevan Filipović i Darko Lungulov za „Dobru ženu“.

Za najbolji roman bili su nagrađeni Oto Horvat za knjigu „Sabo je stao“, „Doba mjedi“ Slobodana Šnajdera i „Kad sam bio hodža“ Damira Ovčine.

Dane Mirka Kovača organizuje Udruga Mirko Kovač u saradnji sa rovinjskim Otvorenim pučkim učilištem, a direktor projekta je izdavač Seid Serdarević, osnivač izdavačke kuće Fraktura.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Slagalica
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga