Dodeljena nagrada Novosadske novinarske škole studentskom listu Žurnalist

21 dec 2017

"Magazin koji ne zazire od tema kojih se drugi omladinski mediji mahom klone"

Godišnja nagrada Novosadske novinarske škole (NNŠ) dodeljena je danas redakciji mesečnika „Žurnalist“ studentkinja i studenata Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

To je prva nagrada dodeljena celoj redakciji. „Žurnalist“ postoji samo pet godina, a novi urednički tim formiran je pre samo dva meseca, ali su njegovi novinari dobitnici već više nagrada.

U obrazloženju nagrade piše da je „Žurnalist“, uprkos kratkom stažu, prevazišao okvire studentskog medija, jer su studenti na volonterskoj osnovi kreirali magazin koji „ne zazire od tema kojih se drugi omladinski mediji mahom klone, o čemu svedoče i specijali posvećeni parlamentarnim izborima ili procesu evrointegracija Srbije“.

Od sličnih medija „Žurnalista“ izdvaja to što njegovu uređivačku politiku „odlikuje duh zasnovan na izuzetnoj tradiciji omladinskih medija iz sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka poput NON-a, Mladine, Poleta, Studenta, INDEX-a, Stava, kao i tadašnjih uglavnom omladinskih radio-emisija i programa“.

Urednica u „Žurnalistu“ i studentkinja treće godine novinarstva, Svetlana Paramentić rekla je da su „pre nas tu odlični urednici postavili visoke standarde i zato imamo veliko breme na leđima“.

Predsednica Upravnog odbora Novosadske novinarske škole Dubravka Valić Nedeljković je istakla da nagrada otvara vrata slobodnom, kritičkom novinarstvu bez diskriminacije, zasnovanom na znanju i profesionaloj odgovornosti i hrabrosti.

Novosadska novinarska škola ovu nagradu dodeljuje od 2001. godine, a večeras će biti priređena novinarska humanitarna zabava, od koje će prihod biti dat za lečenje i rehabilitaciju 27-godišnje Marine Kovačev, šefice kancelarije NNŠ.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!