Dobrovoljačka bez optužnice

05 jan 2012

Istraga o napadu na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu završena je ali optužnica neće biti podignuta, objavljeno je na portalu Nezavisnih novina

Pozivajući se na izvore bliske tužilaštvu, portal Nezavisnih novina navodi  da je Tužilaštvo BiH završilo istragu o napadu na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici i da je čitav predmet predat u ruke Džuda Romana, međunarodnog tužioca sa Novog Zelanda, koji će na kraju doneti odluku o obustavljanju istrage, što znači da neće biti podizanja optužnice.

„Sve je završeno i u koverti dostavljeno Džudu Romanu, koji se još nije izjasnio. Odluka nije zvanično donesena, ali nezvanično već je spremna“, ispričao je izvor „Nezavisnih“.

Pored Romana, kao tužioci na istrazi u slučaju „Dobrovoljačka“ radili su i Munib Halilović, Dragan Čarlija i Vesna Budimir, a kao tužioci istražioci na slučaju su radili Alfredo Stripol iz Italije, Aleksandar Faladžić i Željka Radovanović, koja je nedavno isključena iz tima.

U Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu se 3. maja 1992. godine povlačila kolona JNA prema kasarni u Lukavici u Istočnom Sarajevu. Kolonu su presekli pripadnici Teritorijalne odbrane BiH i tada je stradao jedan broj pripadnika JNA mada tačan broj žrtava još nije utvrđen.

U krivičnoj prijavi koju je podneo Centar javne bezbednosti Istočno Sarajevo navodi se da su ubijena 42 i ranjena 73 pripadnika JNA. Jovan Divjak, tadašnji zamenik komandanta Teritorijalne odbrane BiH, tvrdi da zna da je tada bilo „od sedam do devet stradalih“.

Džerard Selman, ministar pravde RS, izjavio je u sredu da nema informacija o obustavljanju istrage i da se radi o spekulacijama, te da se Tužilaštvo BiH apsolutno ne može ponašati na takav način.

„Postoje redovno utvrđene procedure na koji način se to radi. Ne sme se podleći političkom uticaju zbog toga što je određena politička ličnost u BiH učestvovala u takvim radnjama, takve istrage i optužnice treba da se tako završavaju. Ako ne bi bila poštovana procedura, to bi bio sunovrat pravosuđa BiH“, rekao je Selman.

Tužilaštvo BiH izdalo je nalog o pokretanju istrage u slučaju „Dobrovoljačka“ u oktobru 2006. godine. Pravosudni organi Srbije pokrenuli su istragu u decembru 2008. godine zbog zločina nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici, koja se sada zove Ulica Hamdije Kreševljakovića.

Zbog slučaja „Dobrovoljačka“ po poternici iz Srbije prvo je u Londonu bio uhapšen Ejup Ganić, član ratnog Predsjedništva BiH, a prošle godine u Beču istim povodom je uhapšen i Jovan Divjak, general Armije RBiH. Obojica su u ekstradacionom postupku oslobođena i nisu izručena pravosuđu Srbije, nego su vraćeni u BiH.

Ganić je 23. novembra saslušan u Tužilaštvu BiH u Sarajevu u predmetu „Dobrovoljačka ulica“. On tada novinarima nije želeo da otkrije razlog pojavljivanja u Sudu, ali je rekao da je „u Tužilaštvu BiH razgovarao o tome kako se branila BiH 2. i 3. maja 1992. godine“.

U posljednje dvije godine, 3. maja porodice poginulih vojnika JNA, predstavnici RS i građani RS posjećuju mesto stradanja u Dobrovoljačkoj ulici i pale sveće.

(Novi magazin)

Podelite ovu stranicu!