Uspešno gubimo radna mesta

17 okt 2011

Svi ekonomski pokazatelji, osim izvoza, kao i socijalni, u Srbiji su negativni. Ugašeno 20.000 radnih mesta, siromašno 9,2 odsto građana

Prema procenama zvanične statistike ukupan broj zaposlenih u Srbiji krajem avgusta, iznosio je 1,75 milion i u poređenju s istim mesecom prethodne godine smanjen je za 1,2 odsto, što je još oko 20.000 radnih mesta, objavljeno je u najnovijem izdanju biltena Privredne komore Srbije „Konjunkturni trendovi Srbije.”

U odnosu na jul broj zaposlenih je smanjen za 541 lice. Od ukupnog broja zaposlenih, kod privatnih preduzetnika radi 405.476 lica, dok je preostali 1,35 milion bio zaposlen u okviru preduzeća i u administrativnim delatnostima. Po podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, nezaposlenih je na kraju septembra bilo ukupno 745.956, što je 0,4 odsto manje u odnosu na prethodni mesec. U poređenju s istim mesecom prošle godine, ukupan broj nezaposlenih povećan je tri posto. I pored kontinuiranog smanjivanja nezaposlenosti u prethodna četiri meseca, septembarska stopa registrovane nezaposlenosti je još na visokom nivou od 27,34 odsto.

Na pitanje zbog čega broj zaposlenih u Srbiji i dalje pada ekonomisti nude dva odgovora. Prvi je taj da ekonomske mere države, koje su navodno preduzete na povećanju broja zaposlenih, ne daju rezultate, a drugi – da rast bruto domaćeg proizvoda ne obezbeđuje povećanje zaposlenosti u Srbiji.
Poznata je prosta ekonomska činjenica, koja se kod nas često namerno zaboravlja, da planirani rast privrede od jedan ili dva posto nije dovoljan da bi se povećao broj zaposlenih.
Da je tako, potvrdio je nedavno i savetnik premijera Srbije Jurij Bajec, koji je rekao da stopa rasta treba da bude tri do četiri posto godišnje da bi to dovelo do novog zapošljavanja i rasta plata. I to je to.

Kakve su nam šanse iznelo je prošle nedelje i Ministarstvo finansija. Ono je ocenilo da je privredna aktivnost u Srbiji početkom ove godine prešla u fazu usporenog rasta i do kraja godine rast bruto domaćeg proizvoda iznosiće 2,2 posto, a stagnacija privredne aktivnosti nastaviće se i u prvom tromesečju 2012. godine.  Po toj analizi koju je objavilo ministarstvo, nezaposlenost ostaje ključni problem u Srbiji u 2011. godini i u narednim godinama sve dok se kroz privredni rast i investicije ne stvore nova produktivna radna mesta. U analizi je navedena procena da će ove godine zaposlenost u Srbiji porasti 0,1 posto, a broj osoba koje traže posao ostaće nepromenjen.

Obeshrabruju i podaci o broju siromašnih građana. U Srbiji, naime, živi 9,2 odsto siromašnih, a najugroženiji su stanovnici ruralnih područja, izjavila je pomoćnik ministra za rad i socijalnu politiku Suzana Paunović povodom 17. oktobra – Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva.

Svaki deseti građanin u Srbiji živi sa manje od 8.544 dinara mesečno, rekla je Paunovićeva.

Za razliku od perioda od 2006. do 2008. kada je broj siromašnih opao, tokom 2009. i 2010. godine, pre svega zbog ekonomske krize, njihov broj je porastao pa je tako 2009. 6,9 odsto bilo siromašnih, a godinu dana kasnije 9,2 odsto, rekla je ona.

Siromaštvom su mnogo više pogođeni stanovnici ruralnih nego gradskih područja, i to uglavnom petočlana i šestočlana domaćinstva, ljudi sa osnovnim ili bez obrazovanja, nezaposleni i oni koji nisu radno aktivni, navela je Paunovićeva.

Najviše je ugroženo stanovništvo centralne Srbije, jer čak 12 odsto stanovnika na tom području živi ispod linije apsolutnog siromaštva, dok je Beograd u boljoj poziciji, kao i Vojvodina sa 6,8 odsto siromašnih, kazala je Paunovićeva.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!