DOBRIVOJE ANTONIĆ: Lalino obrazloženje za rušenje Spensa

Ko je sad ovde kriv a ko prav, ko lud a ko zdrav?

17. sep 2018

Po zemlji Srbiji se ruši na sve strane. Nešto samo od sebe, zbog loše i brzoplete izvedbe, da bi se postigao cilj, prvi put u istoriji, a nešto ruši vlast, da bi baš tu investitori  gradili lepše, starije i naravno za njih isplativije objekte, od onih koje su gradili naši preci. Time bi se ujedno ostvario istorijski rast.

Cilj nije istorija, već prvi put u istoriji.

Trenutno su aktuelna rušenja dva najpoznatija sportska objekta u Srbiji, novosadski  Spens i Zvezdin stadion, sa skoro identičnim obrazloženjem. Razlika je samo u rečima ima i nema.

Gradonačelnik Novog Sada predlaže da se sruši najpopularniji objekat u gradu, u svetu prepoznatljiv Sportski i poslovni centar „Vojvodina“, koji je zauvek ostao Spens, po nazivu prvog takmičenja. Obrazloženje: „Nije poenta u rušenju, nego u izgradnji novog centra sa novim sportskim halama, bazenima, klizalištem, svlačionicama i kupatilima, ali bez diskoteka i butika. Time bi se dobio prostor za izgradnju garaža, hotela, akva parka”.

Skoro sve to ima Spens, višak su  komercijalnii prostori, butici i diskoteka. Sa njima je Spens živeo skoro dvadeset četiri sata, 365 dana. Akva park na dvadesetak kilometra od Novog Sada prema Bačkom Petrovcu, po nekim pričama, verovatno će biti zatvoren, sa kratkim obrazloženjem – nije rentabilan.

Neki dan je generalni direktor FK Crvena Zvezda najavio rušenje stadiona “Rajko Mitić” sa obrazloženjem: “Marakana ne može da bude to jer su sve četiri tribine naslonjene na zemlju. Nemamo prostor za komercijalni sadržaj i jedino rešenje je da se sruši čitav stadion i da se pravi moderan, nov, sa komercijalnim sadržajem, gde bi ceo objekat živeo 365 dana. To je jedno rešenje”.

Ko je sad ovde kriv a ko prav, ko lud a ko zdrav. Jedino sigurno znam, da je narod naivan i lud. Jedni ruše zbog toga što ima butika i komercijalnog prostora i što Spens živi dvadeset četiri sata 365 dana, drugi ruše zato što stadion nema komercijalnog prostora i ne živi dvadesetčetiri sata 365 dana. Jedni zatvaraju akva park zato što nije profitabilan, drugi bi da grade malo dalje objekat istog sadržaja jer će biti profitabilan.

Za sve je obrazloženje isto. Zato predlažem da građani pomognu našem gradonačelniku u obrazloženju, kad već mora da sruši Spens. Teška je to situacija i ne treba ostaviti gradonačelnika usamljenog, a na drugoj strani građani. Prvo, gradonačelnika nisu obavestili da Spens ima sportske hale, bazene, klizalište, svlačionice i kupatila, čak i garažu. Drugo, na prostoru gde se danas gradi Promenada, ona predivna siva kutija pored onako ružnog i razigranog Spensa, prvobitno  je bila predviđena gradnja hotela. Takve kutije u svetu se sklapaju na periferiji uz autoput, a mi ćemo obrnuto. Najvažnije, osnovni razlog zbog čega je Spens u takvoj situaciji jeste neulaganje, neadekvatno finansiranje sportkih termina od strane grada i loše upravljanje od strane grada. S obzirom da to građani ne bi razumeli, najbolje je da sami nađu obrazloženje i tako pomognu gradonačelniku.

Za početak evo jednog Lalinog obrazloženja, a povodom njegovog slučaja.  Tako, dođe Panta kod Lale i zatraži bicikl da ode do salaša. Lala mu odgovori da ne može da mu pozajmi bicikl zato što komšija ženi sina. Kakve to ima veze sa biciklom, zapita Panta. Vidiš, kad neću da ti dam bicikl, zar je važno obrazloženje, odgovori  mu Lala. Kakve to ima veze sa Spensom? Nema nikakve, ali ima veze sa obrazloženjem.

Tako je oduvek bilo, oni koji su imali moć ili bicikl su donosili odluke, a oni koji nisu imali bicikl i komunalci koji su rušili, sami su morali da smisle obrazloženje. Zato im treba pomoći.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Raspust
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga