Do daljeg odloženo emitovanje emisije Reporter

09 mar 2015

Još jedan žalostan pokazatelj ugroženosti novinarskih sloboda i stvarnog stanja na srpskoj medijskoj sceni

Televizija B92 saopštila je danas da je u dogovoru sa urednicom redakcije Insajder Brankicom Stanković odlučila da do daljeg odloži emitovanje emisije „Reporter“, koja govori o malverzacijama u srpskom fubalu i uticaju politike na sport.

U saopštenju te medijske kuće navodi se da je emisija „Reporter“ koja je emitovana prošlog ponedeljka postigla dobar rejting i izazvala brojne reakcije.

Kako se navodi, za TV B92 najvažnija je bezbednost novinara i u ovom trenutku jedino racionalno rešenje jeste da odlaganjem emisije bar na neki način zaštiti novinare redakcije Insajder.

„Urednica te emisije Brankica Stanković već godinama ima policijsko obezbeđenje a ismevanje cele situacije u kojoj se nalazi, dodatno je ugrozilo njenu ali i bezbednost novinara iz njenog tima“, piše u saopštenju.

Ta televizija je navela da je shvatili da društvo, nažalost, još nije sazrelo da na pravi način prihvati otvaranje brojnih tema kojima se ova redakcija godinama bavi.

Redakcija Insajdera ostaje sastavni deo B92, navodi se u saopštenju i dodaje da će kao i do sada imati svu podršku uredništva kuće u kojoj su zaposleni.

NUNS: Vlast mora da zaštiti novinare

Odlaganje emitovanja emisije „Reporter“ na TV B92 zbog pretnji novinarima još je jedan žalostan pokazatelj ugroženosti novinarskih sloboda i stvarnog stanja na srpskoj medijskoj sceni, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS). To udruženje je pozvalo vlasti da preduzmu ozbiljne mere kako bi se novinarima osiguralo da bez pritisaka i pretnji rade svoj posao.

NUNS podseća da se već danima vodi oštra kampanja protiv autorke emisije Brankice Stanković i da članovi uprava sportskih klubova, kao i ljudi iz navijačkih organizacija, otvoreno prete novinarima. „Država na ovo ugrožavanje medijskih sloboda i lične bezbednosti novinara nije reagovala odgovarajućim merama, niti su predstavnici vlasti ičim pokazali da su uznemireni zbog pretnji koje dolaze iz uprava sportskih klubova i navijačkih grupa“, piše u saopštenju.

U njemu se dodaje da u orkestriranim napadima, na žalost, otvoreno učestvuju i neki mediji, što je za osudu. „Još jednom pozivamo sve kolege na solidarnost, bez koje nije moguće izboriti bolje uslove za nesmetan rad novinara. U tom važnom poslu nužna je i snažnija podrška šire javnosti“, poručuje se u saopštenju NUNS-a.

Kolege iz B92, dodaje se, bavile su se korupcijom u sportskim klubovima, o čemu se u javnosti u pola glasa govori već decenijama. „Činjenica da se emisija odlaže zbog pritisaka i pretnji izaziva duboku zabrinutost jer pokazuje da pred onima čije se učešće u korupciji istražuje uzmiču i vlast i javnost. Takvo stanje je neodrživo i vodi ka daljem urušavanju osnovnih načela demokratije i slobode javne reči“, ocenjuje se u saopštenju.

Stefanović: MUP će i dalje obezbeđivati Brankicu Stanković

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović saopštio je danas da će MUP nastaviti da obezbeđuje Brankicu Stanković zato što je ona bezbednosno ugrožena i postoje objektivni razlozi za pružanje takve vrste zaštite.

Urednica „Insajdera“ zatražila je pre nekoliko dana ukidanje obezbeđenja na ličnu odgovornost i poručila da je nedopustivo da predstavnici države ne raguju na brojne neistine u kampanji koja se vodi protiv nje.

(Beta, Autonomija)

Podelite ovu stranicu!