Bivši zatočenici žele da dođu u Stajićevo

30 sep 2012

Srbija već 20 godina poriče ratne zločine koji su se dogodili u Stajićevu, Begejcima, Nišu, Sremskoj Mitrovici i Beogradu

Bivši hrvatski zatočenici u logorima u Srbiji najavili su da će 6. oktobra, ukoliko im bude omogućeno, doći u mesto Stajićevo kod Zrenjanina, kako bi upalili sveće za sve ubijene na ovom mestu, piše današnji novosadski Dnevnik.

List navodi da bi u ovoj delegaciji trebalo da bude i ministar branitelja u Vladi Hrvatske Predrag Matić Fred, koji je takođe jedan od nekadašnjih logoraša.

Predsednik Udruženja pravnika „Vukovar 1991“ Zoran Šangut povodom planirane posete Stajićevu uputio je i pismo predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, u kojem ga je podsetio da je ta organizacija pokušala u oktobru 2009. godine pokušala da poseti Stajićevo, ali im vlasti u Srbiji nisu to dozvolile.

„Znamo kako je to bolno političko pitanje u Srbiji koja već 20 godina poriče ratne zločine koji su se dogodili u Stajićevu, Begejcima, Nišu, Sremskoj Mitrovici i Beogradu, ali čvrsto smo uvereni da se istina ne može niti sakriti niti trajno zaustaviti“, kazao je Šangut.

Dnevnik navodi da je veliko pitanje i kako će na najavljeni dolazak bivših logoraša reagovati i lokalna vlast u Zrenjaninu, koju predvodi Srpska napredna stranka, čiji se istaknuti lokalni funkcioner i odbornik u gradskom parlamentu Dušan Šijan svojevremeno bivšim zarobljenicima pretio i nasiljem ukoliko dođu u Stajićevo.

Šijan je ranije negirao da je u Srbiji bilo logora i rekao da su to bili „sabirni centri“.

Udruženje pravnika „„Vukovar 1991“ je pre nekoliko godina Tužilaštvu za ratne zločine Srbije podnelo krivičnu prijavu protiv odgovornih za dešavanja u tim logorima, ali predmet još nije procesuiran.

Prošle godine i Hrvatsko državno tužilaštvo ustupilo tužilaštvu u Srbiji optužnicu protiv bivšeg generala i potpukovnika JNA Aleksandra Vasiljevića i Miroslava Živanovića, zbog ratnog zločina protiv civila i ratnih zarobljenika u srpskim logorima Begejci, Stajićevo, Sremska Mitrovica, Niš i Stara Gradiška.

Prema toj optužnici, u srpskim logorima ubijeno je 19 zatvorenika, većem broju nanete su teške povrede s trajnim fizičkim i psihičkim posledicama, a više žena je silovano i seksualno zlostavljano.

U istrazi protiv dvojice bivših visokih oficira JNA, ispitano je 250 svedoka, od kojih su većina ratni zarobljenici, a ispitane su i osobe koje su s hrvatske strane učestvovala u pregovorima i razmeni.

(Dnevnik) 

Podelite ovu stranicu!