Đurić (DJB): Teret štednje i u 2018. godini na leđima građana, dok država rasipa

07 dec 2017

"Država služi kao mesto za namirivanje stranačkih kadrova"

Republički poslanik Pokreta Dosta je bilo Vladimir Đurić izjavio je danas da je iz Predloga budžeta Srbije za 2018. godinu jasno da se teret štednje i dalje prebacuje na građane, dok s druge strane država na uštedama ne radi skoro ništa.

“Sa jedne strane, država na smanjenje penzija i plata u javnom sektoru štedi oko 41 milijardu dinara. Sa druge strane, potroši 21 milijardu za otplate po garancijama na kredite onima koji ne mogu da ih vrate. Država je čak primorana i da se zaduži za još 4,65 milijardi za te garancije. Ujedno potrošimo oko 18 milijardi za sudske kazne, penale i naknade šteta pričinjenih od strane državnih organa. Sav novac koji je ušteđen od smanjenja plata i penzija potroši se na ovaj način”, rekao je Đurić agenciji Beta.

Dodao je da se, pored toga, potroši više od 40 milijardi na subvencije investitorima koji novcem građana otvaraju radna mesta na kojima ti isti građani rade niskokvalifikovane i slabo plaćene poslove.

Prema njegovim rečima, u budžetu su predviđene četiri milijarde dinara za kancelariju Tomislava Nikolića za saradnju sa Rusijom i Kinom, a tom saradnjom se već bavi Ministarstvo spoljnih poslova, kao i za kabinete ministara bez portfelja, kojima se već bave druga ministarstva “sa portfeljom”, zatim za potpredsednike vlade koji su ujedno i ministri i imaju i ministarske kabinete, i za vladinu kancelariju za elektronsku upravu.

“To jasno pokazuje da država služi kao mesto za namirivanje stranačkih kadrova i nagrađivanje za njihove partijske zasluge, dok se teret štednje prebacuje na građane i privredu”, kazao je Đurić.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!