DJB: Licemerne suze Maje Gojković

22 Sep 2017

Suzama pokušala da prikrije brutalno vređanje opozicionih poslanika, koje je kulminiralo oduzimanjem reči poslanici DJB Ljupki Mihajlovskoj

Pokret Dosta je bilo ocenio je danas da je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković priredila “još jednu licemernu predstavu za javnost” kada je na sednici parlamenta u četvrtak zaplakala “predstavljajući sebe kao žrtvu izmišljenih uvreda” opozicionih poslanika.

DJB je ocenio da je Maja Gojković pokušala da prikrije “brutalno” vređanje koje je kulminiralo oduzmanjem reči narodnoj poslanici DJB Ljupki Mihajlovskoj.

Maja Gojković je juče na sednici zaplakala uvređena jer je opozicija optužila da je diskirminisala poslanicu DJB Mihajlovsku kojoj nije dala reč.

“Način na koji diskriminišete osobe sa invaliditetom u ovoj skupštini je prevazišao svaku meru. Ako vi niste čuli da se se gospođa Mihajlovski javila za reč, da je pokušala da govori dok ste se vi pretvarali da je ne čujete, a ona ne može da ustane i da dođe do mikrofona, stvarno treba da joj se izvinite”, rekla je poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov Maji Gojković, koja je posle toga rekla da su to najteže uvrede koje su joj upućene, a potom je i zaplaka.

Po oceni DJB, Maja Gojković je nastavila uobičajenu praksu vođenja skupštinskih zasedanja: bez slušanja oduzimala je reč opozicionim poslanicima, optuživala ih za uvredljivo dobacivanje ne dozvoljavajući im replike, dok poslanicima vladajuće većine dozvoljava da najgrublje vređaju poslanike opozicije.

“Tako je poslanik SNS-a Marko Atlagić vređao koga je stigao, a na rasipanje uvreda nadovezao se i Marijan Rističević. Međutim, omalovažavanje poslanika i Skupštine Srbije dostiglo je vrhunac kada je Maja Gojković poslanici DJB Ljupki Mihajlovskoj oduzela reč i pravo da iskoristi preostalo vreme za raspravu. Iako je Gojkovićeva odbacila optužbe da diskriminiše poslanike sa invaliditetom, činjenice i snimci iz parlamenta pokazuju nešto drugo”, navodi se u saopštenju DJB.

Po oceni DJB, Maja Gojković se pravila “nevešta”, i tobože nije videla poslanicu Mihajlovski koja je i počela da govori iz poslednje klupe.

DJB navodi i da je ranije odlukom predsednice Skupštine poslanica Mihajlovski koja je u invalidskim kolicima, sedi u poslednjem redu koji nije namenjen poslanicima, već stručnim saradnicima Skupštine.

“Poslanica sedi u ‘magarećoj klupi’ umesto da sedi u prvim redovima do kojih je moguće stići u invalidskim kolicima”, piše zato u sapštenju.

DJB je izrazio nezadovoljstvo načinom na koji su mediji opisali događaj na sednici, navodeći da su od predsednice Skupštine “već navikli na samovolju i uvredljivo ponašanje”, a da ih “zabrinjava prećutna saglasnost medija koji prenoseći farsu, ne alizirajući snimke i skupštine i ne uzimajući izjave opozicionih poslanika, i tako omogućavaju Maji Gojković da nesmetano ponižava parlament”.

DJB je podsetio da od Maje Gojković zahteva da zakaže sednicu Skupštine Srbije na kojoj bi se raspravljalo o njenom smenjivanju, što ona ne čini, i da ne odgovara na poslanička pitanja iako joj je to zakonska obaveza.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!