Dinkić: Udvostručiti agrarni budžet

Apr 30 2012

Prema Dinkićevim rečima, poljoprivredu Srbije treba učiniti konkurentnom

Jedna od tri stvari na kojima će Ujedinjeni regioni insistirati prilikom formiranja nove vlade biće udvostručavanje agrarnog budžeta – izjavio je lider URS-a Mlađan Dinkić, dodajući da je potrebno izraditi i dugoročnu agrarnu politiku. – Uposlednjih pet-šest godina su na čelu resora poljoprivrede iz redova Demokratske stranke bile tri osobe i sva trojica su vodila različitu politiku. To je fatalna greška. Trebalo bi doneti zakon o subvencionisanju poljoprivrede koji važi bar pet godina. Taj zakon posle ne bi mogao da se poništi različitim odlukama vlade. Poljoprivrednicima je potrebna sigurnost i izvesnost – rekao je Dinkić u intervjuu za „Mađar so“.

Prema Dinkićevim rečima, poljoprivredu Srbije treba učiniti konkurentnom, a za to je potrebno ponovno aktiviranje mehanizma nepovratnih subvencija za investicije. – Zahvaljujući takvim subvencijama u Subotici je ranije izgrađeno i više hladnjača za skladištenje jabuka, a kao rezultat toga danas se iz okoline Subotice u Rusiju  izveze šest puta više jabuka nego ranije. Trećinu dvostruko većeg agrarnog budžeta trebalo bi predvideti isključivo za podršku investicija. Bez toga poljoprivreda Srbije ni nadalje ne može da konkuriše drugim zemljama. Nepovratne subvencije treba da budu stalnog karaktera. Ne može se nastaviti sa time da se pojavi jedan konkurs, na koji se može prijavljivati samo mesec-dva dana i na kraju podršku dobije onaj ko ima neke veze u ministarstvu. Mislim da bi bilo važno da poljoprivrednici u dan znaju kada mogu da računaju na subvencije i da tog dana i dobiju novac – naveo je Dinkić.

Sagovornik „Mađar so“-a ocenio je i da je sistem subvencija koje se dodeljuju na osnovu površine zemljišta dobar, ali je dodao da bi bilo važno da se one dele na osnovu obrađenih površina „jer inače može biti ogromnih zloupotreba“. – Obavešteni smo da se dešava da neki prijavljuju fiktivno zemljište, podignu subvencije, a onda ni ne obrađuju zemlju – kazao je Dinkić i precizirao da treba pronaći način za kontrolu.

 

(Magyar szo)

Ne sviđa mi seSviđa mi se (No Ratings Yet)
Loading...Loading...
Odštampajte ovaj tekst Odštampajte ovaj tekst

Pogledajte još:

Posted by on Apr 30 2012. Filed under Aktuelno, Izbori, Vojvodina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry
NAPOMENA:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije internet portala Autonomija.info. Molimo korisnike da ne koriste govor mržnje i da se uzdržavaju od vređanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Autonomija.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Neki komentatori, koji su duže prisutni na našem sajtu, imaju mogućnost objavljivanja komentara bez moderiranja. Molimo vas da ne zloupotrebljavate naše poverenje i da vaš iskazi budu primereni i uljudni.
Hvala na razumevanju!

Pretraga arhive

Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga

Prijatelji sajta

Log in | Designed by Gabfire theme | GoDev | Google+