Devet članova glavnog odbora DS-a bilo protiv formiranja Saveza za Srbiju, 180 za savez

03 sep 2018

Na sednici je oduzeta reč Mićunoviću jer mu je "isteklo vreme" za obraćanje. On je uz reči "poštujem po prvi put diktaturu" napustio sednicu

Devet članova Glavnog odbora Demokratske stranke (DS) danas je glasalo protiv formiranja i učešća DS-a u Savezu za Srbiju dok je 180 bilo za, objavljeno je na sajtu.

Dnevni list Blic piše da su protiv uslaska u Savez za Srbiju bili bivši predsednik DS-a Dragan Šutanovac, poslanici Nataša Vučković, Dragoljub Mićunović, Radoslav Milojičić, Gordana Čomić, predsednik Pokrajinskog odbora DS za Vojvodinu Miroslav Vasin i Vida Ognjenović.

Kako list navodi, na sednici je oduzeta reč Mićunoviću jer mu je „isteklo vreme“ za obraćanje. On je uz reči „poštujem po prvi put diktaturu“ napustio sednicu.

Kako je DS objavio na sajtu, o osnivanju saveza glasalo se u okviru izveštaja o radu stranke u prethodna tri meseca, koji je podneo predsednik DS-a Zoran Lutovac.

„Visok nivo saglasnosti u pogledu formiranja Saveza za Srbiju i učešće Demokratske stranke u njemu iskazan je i prilikom izjašnjavanja o podnetom izveštaju, kada je za izveštaj glasalo 180 prisutnih članova GO, dok je samo devet bilo protiv“, piše na sajtu DS-a.

Savez za Srbiju fomalno je formiran sinoć u Beogradu potpisivanjem sporazuma, a da je DS na Glavnom odboru ponovo dao podršku savezu prisutne u Sava centru obavestio je Zoran Lutovac.

On je objasnio da je sada potreban jedan širok savez stranaka i organizacija i pored njihovih razlika i posebnosti, da bi se stvorila demokratska država.

Savez čine Narodna stranka, Demokratska stranka, pokret Dveri, Levica Srbije, Zdrava Srbija, Pokret za preokret, Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“, Udruženi sindikati „Sloga“, Zajedno za Srbiju i nekadašnji predsednik DS i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas koji je i inicirao osnivanje tog saveza.

Članovi Glavnog odbora DS-a danas su jednoglasno izabrali i novi Izvršni odbor stranke, sa Dušanom Kostadinovićem na čelu.

Kako je navedeno na sajtu, glavni zadatak novog Izvršnog odbora biće revitaliacija stranke, edukacija članstva i uspostavljanje stalne i neposredne komunikacije sa građanskim društvom.

Najavljeno je obnavljanje rada stranačkog Centra za edukaciju i veće angažovanje resornih odbora, koji treba da postanu mesto na kojem se kreira stranačka politika.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!