Delegacija LSV posetila parlament Katalonije

02 Oct 2017

“Bez slobodnog izražavanja stava i volje, nema demokratskog društva”

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), predvođena predsednikom stranke Nenadom Čankom, sastala se danas sa predsednicom Parlamenta Katalonije Karme Forcadel i osudili “prekomernu upotrebu sile prema mirnim građanima Katalonije”.

Obe strane izrazile su uverenje da je referendum jedan od osnovnih temelja demokratije na kojem građani izražavaju svoju volju, navodi se u saopštenju LSV-a.

“Bez slobodnog izražavanja stava i volje, nema demokratskog društva”, navodi se u saopštenju i dodaje da su Forcadel i Čanak osudili prekomernu upotrebu sile prema mirnim građanima Katalonije.

Čanak: Transparente Vojvodina je Katalonija nisam video u Barseloni

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da u Barseloni nije video transparente “Vojvodina je Katalonija” i da samim tim ne može da komentariše ocene predsednika Srbije Aleksandra Vučića povodom te informacije.

“Ja nisam video takve transparente u Barseloni. Ako neko jeste, nadam se da je fotografisao jer bi mi te fotografije bile zanimljiv suvenir. Bili su takvi grafiti u Novom Sadu, za čije pisanje je već preuzela odgovornost nama nepoznata organizacija ‘Mlada Vojvodina’. Samim tim, ne mogu da komentarišem ništa, osim neprofesionalnosti osoba koje se predstavljaju kao novinari, pa postavljaju pitanja gde se u jednoj rečenici pojave tri pogrešna podatka”, rekao je Čanak agenciji Beta u telefonskoj izjavi iz Barselone, gde se danas sastao s predsednicom Parlamenta regiona Katalonije Karme Forcadel.

Na novinarsko pitanje kako komentariše to što su se i u Barseloni mogli videti transparenti “Vojvodina je Katalonija”, Aleksandar Vučić je danas na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da to pokazuje da “neki ljudi na severu Srbije dobro žive” i da imaju “para na bacanje”.

“Ja sam radostan, životni standard im je bolji. Ranije Barselonu nisu mogli da vide ni na razglednici”, rekao je Vučić.

(Autonomija, Beta) 

Podelite ovu stranicu!