Deca ulice: Više od trećine uopšte ne ide u školu

01 Oct 2016

Svakodnevno su izloženi raznim oblicima diskriminacije, radne, ekonomske i seksualne eksploatacije, zanemarivanju i zlostavljanju

Deca ulice u Novom Sadu, njih 37,5 odsto, uopšte ne idu u školu, dok njih 47 odsto redovno pohađa nastavu, pokazalo je istraživanje koje je organizovala Ekumenska humanitarna organizacija (EHO) iz tog grada.

Deca uključena u život i rad na ulici svakodnevno su izložena raznim oblicima diskriminacije, radne, ekonomske i seksualne eksploatacije, zanemarivanju i zlostavljanju, kazala je Tijana Vidović iz EHO-a na predstavljanju istraživanja.

Dodala je da se u Novom Sadu svakodnevno mogu videti deca koja skupljaju sekundarne sirovine, prose na ulicama, trgovima, gradskim raskrsnicama, a glavni razlog leži u siromaštvu, a ne u kulturi i tradiciji jednog naroda.

EHO je istraživanje sproveo u tri neformalna naselja u Novom Sadu: Adice, Veliki rit i Bangladeš, kao i u delovima formalnih gradskih naselja, gde su intervjuisane 103 porodice u 97 domaćinstava.

U ispitane 103 porodice, ukupno 137 dece uzrasta do 18 godina je uključeno u život i rad na ulici, dok je 268 njih u svakodnevnom riziku od rada ili života na ulici, navela je Tijana Vidović.

Istraživanje predstavlja deo Regionalnog istraživanja o rasprostranjenosti fenomena dece ulice u Srbiji, Albaniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, koje su sprovele članice Regionalne mreže za decu uključenu u život i/ili rad na ulici uz podršku organizacije Save the Children za severozapadni Balkan.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!